Rolf Ekéus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rolf Ekéus
Rolf Ekéus, 2006
Rolf Ekéus, 2006
Volledige naam Carl Rolf Ekéus
Geboren Kristinehamn, 7 juli 1935
Land Zweden
Functie Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden
Sinds 2001, tot 2007
Voorganger Max van der Stoel
Opvolger Knut Vollebæk
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Carl Rolf Ekéus (Kristinehamn, 7 juli 1935) is een Zweeds diplomaat.

Levensloop[bewerken]

In 1991 werd Ekéus benoemd tot woordvoerder van de tijdelijke commissie van de Verenigde Naties voor ontwapening van Irak. Hij was in die tijd de ambassadeur van Zweden bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hetzelfde jaar bezochten hij en Hans Blix Irak en brachten ze de regering aldaar ertoe, de VN-commissie UNSCOM in het land toe te laten om wapeninspecties uit te voeren.

De Verenigde Staten eisten de kandidatuur van Ekéus als leider van de wapeninspecties in de herfst van 2002, en verlangden in het voorjaar 2003 dat Ekéus de positie van Blix innam. Na de Golfoorlog (1990-1991) had Ekéus kritiek op Blix geleverd dat die naïef en te week zou zijn geweest tegenover Saddam Hoessein. Ekéus beweerde, net als de Bush-regering, dat Irak massavernietigingswapens zou hebben opgeslagen.

Ekéus was van 2001 tot 2007 Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE. Hij is verder voorzitter van de Nuclear Threat Initiative en de International Commission on Missing Persons. Sinds 2005 is hij daarbij woordvoerder voor de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).