Roline Samsoedien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roline Samsoedien
Roline Samsoedien.jpg
Geboren 15 september 1951
Geboorteplaats Paramaribo
Land Vlag van Suriname Suriname
Functie minister van Ruimtelijke Ordening, Grondbeheer en Bosbeleid
Sinds 1 februari 2017
Voorganger Steven Relyveld
Functies
1997 - 2017 distrtictscommissaris
Portaal:  Politiek

Roline Samsoedien (Paramaribo, 15 september 1951) is een Surinaams politicus. Sinds 1 februari 2017 is zij minister van Ruimtelijke Ordening, Grondbeheer en Bosbeleid.

Leven en werk[bewerken]

Samsoedin is het tweede kind van een gezin met zes dochters en twee zonen. Na het doorlopen van de mulo werkte zij als typiste bij grondverzetbedrijf Surgroma. Na enkele jaren trad ze in dienst bij het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Van 1974 tot 1976 woonde zij met haar man en drie kinderen in Nederland.

Terug in Suriname werd ze hulponderwijzeres in Commewijne en later in Nickerie. Na het behalen van de onderwijshoofdakte werkte ze als leerkracht in verschillende districten. In die tijd hield zij zich ook bezig met activiteiten voor plattelandsvrouwen, beheerde een voedselverwerkingsfabriek en zette in Tamanredjo en Meerzorg coöperaties op. Toen zij als leerkracht in Commewijne werkte, vroeg districtscommissaris Henry Wormer haar in de bestuursdienst te komen. Zij was de eerste Hindostaanse vrouw op de kiezerslijst van Commewijne.[1]

In 1997 werd zij beëdigd als districtscommissaris van Para. Sindsdien was zij districtscommissaris in Nickerie, Coronie en Saramacca, en waarnemer in Brokopondo en Wanica.[2][3] In 2012 nam zij in verband met haar pensionering afscheid als districtscommissaris van Nickerie.[4] Daarna was zij nog enige tijd als deken belast met de opleiding van de districtscommissarissen.

Op 1 februari 2017 werd zij benoemd tot minister van Ruimtelijke Ordening, Grondbeheer en Bosbeleid.[5]

Voorganger:

Steven Relyveld
Lijst van Surinaamse ministers van Ruimtelijke Ordening, Grondbeheer en Bosbeleid
2017 - heden
Opvolger:

-