Rollo May

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rollo May in 1977

Rollo May (Ada, Ohio, 21 april 1909Tiburon, Californië, 22 oktober 1994) was een bekende Amerikaanse existentieel psycholoog. Hij is onder andere auteur van Love and Will uit 1969 en van The Courage to Create uit 1975. Hoewel hij vaak wordt geassocieerd met de humanistische stroming in de psychologie verschilt hij van andere humanistische psychologen als Maslow of Rogers doordat hij in zijn werk meer aandacht besteedde aan de tragische kant van het menselijk bestaan. May was een goede vriend van de theoloog Paul Tillich.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rollo May genoot zijn bachelor opleiding op Michigan State College en Oberlin College. Aan de Union Theological Seminary haalde hij een bachelorgraad theologie in 1938. Hij promoveerde aan Columbia University in de klinische psychologie in 1949. Zijn eerste boek The Meaning of Anxiety, was gebaseerd op zijn dissertatie. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Tiburon, waar hij stierf in oktober 1994.

Inhoud van zijn werk[bewerken | brontekst bewerken]

May werd beïnvloed door het Amerikaans humanisme, en zette zich in voor het met elkaar verbinden van existentiële psychologie met andere benaderingen, in het bijzonder die van Freud.

May gebruikte sommige traditionele existentiële termen op een licht afwijkende manier en verzon nieuwe woorden voor traditionele existentialistische concepten. Met het begrip moed (courage) doelde hij bijvoorbeeld op de manier waarom iemand in de omgang met de buitenwereld de eigen angsten onder ogen ziet en daarboven uit weten te stijgen.

Rollo May zag bepaalde "fasen" van ontwikkeling in de mens:

  • Onschuld; de pre-ego, pre-zelfbewuste fase van het kind. De onschuldige doet alleen wat hij of zij moet doen. Er is al wel een (vrije) wil aanwezig in de vorm van een drang tot het vervullen van behoeften.
  • Rebellie; de rebelse persoon wil vrijheid, maar heeft nog geen begrip van de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.
  • Beslisfase; de persoon zit in een transitiefase in het leven waarbij men wil losbreken van de ouders. In deze fase moet men beslissingen nemen over het levensvervolg en hoe men deze combineert met de uit de rebelse fase komende behoeften.
  • Normaal; de ‘normale’ volwassene heeft geleerd wat verantwoordelijkheid is, maar heeft moeite met de eisen die dit aan je stelt. De normale vlucht daarom weg in conformiteit en het nastreven van traditionele waarden.
  • Creatief; de authentieke volwassene verkeert in de existentiële fase, voorbij het ik en de zelfverwezenlijking. De creatieve persoon die zijn lotsbestemming accepteert en zijn angsten moedig tegemoet treedt.

Het gaat hierbij niet om fasen in de traditionele zin van het woord. Een kind kan natuurlijk onschuldig, ‘gewoon’ of creatief zijn op bepaalde momenten en een volwassene kan zich rebels gedragen. De enige link met bepaalde leeftijden zit in de mate van voorkomen. De eigenschap rebels is dominant in een kind van 2 jaar en in de puberteit.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]