Rolls-Royce Motor Cars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rolls-Royce Motor Cars Limited
Rolls-Royce Motor Cars
Oprichting maart 1998
Sleutelfiguren Ian Robertson (CEO)
Hoofdkantoor Westhampnett Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Producten automobiel
Website Rolls-Royce Motor Cars
Portaal  Portaalicoon   Economie

Rolls-Royce Motor Cars is een Engels autofabrikant en dochtermaatschappij van het Duitse autoconcern BMW die verantwoordelijk is voor de productie van automerk Rolls-Royce. De productie van de Rolls-Royce Phantom 2003 begon in 2003, die van de Rolls‑Royce Ghost in 2010.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rolls-Royce Motors voor de voorgeschiedenis.

Nadat BMW met Volkswagen een deal had bereikt mocht BMW vanaf 1 januari 2003 Rolls-Royces bouwen. Daarvoor werd een nieuwe fabriek gebouwd, de Goodwood Plant in Westhampnett (West Sussex). Volkswagen bezat de vroegere Rolls-Royce fabriek in Crewe en wijdde die aan de productie van voormalig zustermerk Bentley. De productie van de Rolls-Royce Corniche 2000, onder Volkswagen, werd in 2002 beëindigd.

Modellen[bewerken]

De Phantom was het eerste model van het merk onder BMW. Deze auto heeft een motor van BMW en de meeste onderdelen worden in Duitsland gemaakt, maar de assemblage gebeurde in de Goodwood Plant. De basisprijs van de auto lag op £250.000. Het model werd aangehouden tot 2016 en het jaar nadien vervangen door de Rolls-Royce Phantom VIII.

Van de Phantom was er ook een coupéuitvoering: in 2008 werd de Phantom Drophead Coupé onthuld. Het was een cabriolet met naar achteren scharnierende deuren en koplampen met leds. Ook deze coupé bleef tot 2016 in het gamma.

In maart 2009 kwam Rolls-Royce op het Autosalon van Genève met het 200EX-concept, de 'kleinere' uitvoering van de Phantom. Rolls-Royce bracht het model in 2010 op de markt onder de naam Ghost. In deze familie sinds 2013 een GT coupé met de naam Rolls-Royce Wraith, een moderne versie van de naamgenoot uit 1938, die behalve in sedanuitvoering ook als coupé verkrijgbaar was.

In 2015 kwam er een cabriolet, de Rolls-Royce Dawn. De eerste sports utility vehicle van Rolls-Royce volgde in 2018, de Cullinan.

Externe links[bewerken]