Romain De Vidtspark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Romain De Vidtspark
Kasteel Walburg in het park
Type Stadspark
Locatie Sint-Niklaas, België
Coördinaten 51° 10′ NB, 4° 9′ OL
Opening 1952
Beheerder Stad Sint-Niklaas
Detailkaart
Romain De Vidtspark (Sint-Niklaas)
Romain De Vidtspark

Het Romain De Vidtspark is een park in de Belgische stad Sint-Niklaas, vernoemd naar oud-burgemeester Romain De Vidts. Het is ingericht als een Engelse tuin.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het park ligt in het zuidelijke deel van het stadscentrum. Het wordt begrensd door de N16 (die daar Parklaan heet), de Moerlandstraat, het complex van AZ Nikolaas, en de huizenrijen van de Grote Peperstraat, de Walburgstraat en de Zeildoekstraat. Men kan het park via de meeste van deze straten bereiken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het domein wat later het Romain De Vidtspark zal heten bestond al lang. De grond behoorde tot de eigendom rond het Kasteel Walburg, een kasteel dat er nog steeds staat. Reeds op de Ferrariskaart van 1775 staat het kasteel aangeduid als Chateau Van Walburg ten zuiden van de Grote Markt. In 1949 werd op impuls van de toenmalige katholieke burgemeester van Sint-Niklaas, Romain De Vidts, het kasteel en het omringende domein onteigend met de bedoeling er een park voor de stad. Drie jaar later, in 1952, werd het park geopend. Het is pas in 1987, 25 jaar na de dood van De Vidts, dat het park naar hem genoemd werd. In de jaren 80 werd in het park een grote kiosk gezet die vroeger op de Grote Markt stond maar moest wijken voor de aanleg van een busstation. Deze staat tot op de dag van vandaag daar nog altijd.

Iedere zomer wordt er in het kader van Sint-Niklaas zomert parkfeesten gehouden in het park, een muziekfestival. Deze worden in de volksmond ook wel Parkies genoemd. Ook bij de Vredefeesten begin september speelt het park een rol.

Monumenten en beelden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kasteel Walburg, een waterburcht
  • Kiosk
  • Zeemeermin (1959) van Willy Kreitz
  • Reynaertbank (1958); ontwerp van Jozef Willems met beeld door Albert Poels.[1] Het beeld, dat door Romain De Vidts werd onthuld, is in rode zandsteen uit Mainz gekapt, en stelt Reynaert als schijnheilige pelgrim voor.[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]