Romain Deconinck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romain Deconinck
Romain Deconinck met links Luc De Bruycker als Pierke Pierlala tijdens de Gentse Feesten van 1989.
Romain Deconinck met links Luc De Bruycker als Pierke Pierlala tijdens de Gentse Feesten van 1989.
Algemene informatie
Volledige naam Romanus Arthur Julius Deconinck
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Romanus Arthur Julius (Romain) Deconinck (Gent, 7 december 1915 - aldaar, 1 december 1994) was een Vlaams acteur, zanger, komiek, regisseur en conferencier. Hij wordt gezien als één van de boegbeelden van het Vlaamse volkstheater. Bij het grote publiek was hij vooral bekend omwille van zijn samenwerkingen met Gaston en Leo en zijn radioprogramma De peperbus.

Biografie[bewerken]

Hij begon in de jaren veertig met burleske revues samen met Hélène Maréchal, die hij in de loop der jaren geleidelijk tot volwaardige stukken uitbreidde. De Gentse Minardschouwburg stond bekend als de vaste stek van zijn gezelschap, Romain Deconinck en zijn beren genoemd. Hij schreef, regisseerde en speelde zelf; zijn toneelstukken waren voor de overgrote meerderheid volkse komedies, af en toe met een thriller afgewisseld. Deconinck richtte zich op een zo breed mogelijk publiek: de humor moest eenvoudig zijn, en het stuk diende steeds toegankelijk te blijven. De acteurs van het gezelschap waren eveneens amateurs. In totaal schreef hij ruim 140 verschillende toneelstukken; tot de bekendste behoren Bij Tante Wanne en Dag Katrien. Sommige zijn in het min of meer vaste repertoire van het volkstoneel opgenomen. Naast de Minardschouwburg, in de Gentse Walpoortstraat, hield hij café Marimain open, dat lang na zijn dood nog steeds die naam draagt. ("Marimain" is een samentrekking van de namen van zijn toenmalige echtgenote Mary Brouillard en van Romain.)

Films en televisie[bewerken]

Deconinck speelde mee in de films Mira, Het dwaallicht,[1] Help, de dokter verzuipt! en Dokter Pulder zaait papavers en regisseerde de televisieseries Slisse & Cesar en De Kolderbrigade. In de Urbanusfilm Koko Flanel speelde hij Urbanus' vader. In de televisieserie De Filosoof van Haeghem speelde hij eind jaren zestig de hoofdrol van Titten, naar het werk van Jef Scheirs. Ook was hij te zien in Met Pensioen, de eerste aflevering van De Collega's. Deconinck klonk velen ook vertrouwd in de oren dankzij de radiorubriek De peperbus, waarin hij op Radio 2 grappen in het Gentse dialect vertelde.

Trivia en diversen[bewerken]

Hij werd in 1987 door de Snorrenclub Antwerpen tot "Snor van het Jaar" uitgeroepen.

In het najaar van 2005 brachten theater Taptoe en Theater Malpertuis & Minard een eerbetoon aan de man. Dit kaderde in een grotere actie Romain Royal, georganiseerd door het Amsab-ISG naar aanleiding van de 25e verjaardag van die instelling. Datzelfde jaar eindigde hij ook op nr. 284 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.

Van Romain Deconinck is een standbeeld gemaakt door de Gentse kunstenaar Etienne Hublau. We zien Deconinck in een van zijn bekendste rollen, als inspecteur Kamiel Sprottaert. Het standbeeld zit op de trappen vóór de Minardschouwburg, aan de gevel van de schouwburg hangt een gedenkplaat.

Romain Deconinck was drie maal gehuwd, van 1967 tot zijn overlijden, was dit met Yvonne Delcour. Hij werd begraven op de Westerbegraafplaats te Gent

Na zijn dood droeg Yvonne Delcour zijn archief over aan het Amsab-ISG. Het is vrij raadpleegbaar in de leeszaal (Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent.

De toneelvereniging "De Melomanen" uit Gent brengt sinds 1981 gedurende de Gentse Feesten een komedie van de Gentse volksschrijver Romain Deconinck op de planken.

Literatuur[bewerken]

  • Björn Rzoska, Jaak van Schoor, Roel Vande Winkel, Johan Taeldeman, Romain Deconinck {1915-1994}, Gent - Brussel, Uitgeverij Snoeck - Amsab ISG - Radio2, 2005, 160 p. (Het boek bevat een cd met opnamen van De Peperbus)

Externe link[bewerken]