Romain Puértolas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romain Puértolas
Romain Puértolas 2014.
Romain Puértolas 2014.
Algemene informatie
Geboren 1975
Geboorteplaats Montpellier
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Romain Puértolas (Montpellier, 21 december 1975) is een Franse schrijver.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Romain Puértolas bezocht het Lycée Camille Vernet in Valence. Hij heeft een mastersgraad in de Spaanse literatuur en cultuur behaald in Grenoble en een mastersgraad in het Frans als tweede taal. Hij heeft in Brighton gestudeerd en sloot die studie af met een bachelorsgraad in de Engelse literatuur en cultuur. Hij bezit een diploma meteorologie, behaald bij Météo France.

Romain Puértolas is vele malen verhuisd. Hij woonde in drie landen: Frankrijk, Spanje, Engeland. Naast het Frans spreekt hij Spaans, Catalaans, Engels en Russisch.

Hij heeft gewerkt als diskjockey, componist, onderwijzer, tolk, steward, schoonmaker van gokautomaten, goochelaar en als luchtverkeersleider en piloot. Hij werkte als inspecteur bij het centraal bureau van de Franse grenspolitie. Hij was daar documentair-analist, gespecialiseerd in illegale immigratie en documentenfraude.

Onder de naam The Trickbusters maakte Romain een aantal filmpjes voor YouTube. In deze filmpjes laat hij zien hoe de trucs van een aantal grote goochelaars in elkaar steken.[1]

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is de eerste roman van Romain Puértolas die in het Nederlands is vertaald. Het verhaal gaat over een Indische fakir die zich in een kast verstopt in een filiaal van IKEA in Parijs. De kast wordt ingepakt en samen met een vrachtwagen met 5 clandestiene Soedanezen naar Engeland vervoerd. Uitzetting naar Spanje volgt, en daarmee verdere reisavonturen die met veel humor worden verteld. Het is een roman waarin absurde situaties worden beschreven tegen de achtergrond van een maatschappelijk probleem, namelijk de manier waarop westerse landen met illegale migranten omgaan.

Het boek is in Frankrijk een groot succes. De Nederlandse recensies zijn wisselend.[2][3][4][5]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Romain Puértolas is gehuwd met een Spaanse kinderarts. Het echtpaar heeft twee jonge kinderen.[6][7]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2012 – L’Œuf d’Einstein, publié (uitgegeven in eigen beheer)
  • 2012 – Le jour où Shakespeare a inventé le moonwalk. Groupe CCEE, Aubagne.
  • 2013 – L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea. Éditions Le Dilettante, Paris. Nederlandse vertaling: De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast. Vertaald door Lidewij van den Berg en Katrien Vandenberghe. De Bezige Bij, Amsterdam, 2014
  • 2015 - La Petite Fille qui avait avalé un nuage grand comme la tour Eiffel. Éditions Le Dilettante, Paris. Vertaling: Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt. Vertaald door Gertrud Maes. Meulenhoff Boekerij, Amsterdam, 2015
  • 2015 Re-vive l'empereur, Éditions Le Dilettante, 2015. Nederlandse vertaling: De kleine keizer is terug. Vertaald door Jaap Sietse Zuierveld. De Boekerij, Amsterdam, 2016. 336 p.
  • 2017 Tout un été sans Facebook, Éditions Le Dilettante, 2017, 384 p.
  • 2017 Un détective très très très spécial, Éditions La Joie de Lire 2017,137 p.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Romain Puértolas.