Romeins onderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Romeinse kindertijd, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

Het Romeinse onderwijs leverde een grote en blijvende bijdrage aan het onderwijs zoals wij het nu kennen.

In de tijdspanne van een paar eeuwen ging Rome van een informeel systeem van onderwijs, dat de kennis doorgaf van ouders aan de jonge kinderen, naar een gespecialiseerd en gedifferentieerd stelsel van scholen. De scholen waren geïnspireerd door en gebaseerd op de Griekse educatieve praktijken. De groei van een agrarische stadstaat naar een wereldmacht werd weerspiegeld in de ontwikkeling van het onderwijs en de gehanteerde leerstijlen.

Vroege Romeinse Rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de stichting van Rome in ongeveer 753 v.Chr. tot het midden van de 3e eeuw v.Chr. is er weinig bewijs van iets meer dan basaal onderwijs. De primaire opvoeders van een kind waren waarschijnlijk zijn of haar eigen ouders. Ouders leerden hun kinderen de kennis en vaardigheden die nodig waren voor het leven in het begin van de republiek, namelijk landbouw, binnenlandse en militaire vaardigheden. Het belangrijkste waren echter de morele en maatschappelijke verantwoordelijkheden die werden verwacht van de burgers van de republiek. Voor Rome als geheel is het aanleren van vir bonus[1]. Het Romeinse onderwijs stond nog in de kinderschoenen en diende alleen om de basisvaardigheden die nodig waren om te overleven te onderwijzen. Daarnaast diende het ook om de kinderen de Romeinse waarden bij te brengen die bij de Romeinse bevolking het gevoel van samenhang versterkten.

De eerste scholen in Rome ontstonden in het midden van de 4e eeuw v.Chr.[2]. Deze scholen werden Ludi (enkelvoud: Ludus) genoemd. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord voor "spelen". Net als in de moderne kleuterscholen hielden zij zich bezig met de socialisatie en het geven van basaal basis-onderwijs aan jonge Romeinse kinderen. In de tweede helft van de derde eeuw voor Christus werd een ex-slaaf genaamd Spurius Carvilius belast met het openen van de eerste Ludus[3], waarvoor schoolgeld betaald moest worden. Hiermee ontstond ook het beroep van leraar in het oude Rome. Toch was op dat moment georganiseerd onderwijs waarschijnlijk nog zeldzaam, aangezien wij tot de 2e eeuw v.Chr. zeer weinig primaire bronnen of rekeningen van het Romeinse educatieve proces hebben.[2].

Latere Romeinse rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op het hoogtepunt van de Romeinse Republiek en later het Romeinse Rijk vond het Romeinse onderwijssysteem geleidelijk zijn definitieve vorm. Er werden formele scholen opgericht waarvoor betaald diende te worden (er waren relatief gezien zeer weinig leerlingen, omdat gratis openbaar onderwijs zoals wij dat kennen niet bestond).[4] Normaal gesproken werden zowel jongens als meisjes opgeleid, maar niet noodzakelijkerwijs samen.[4] Een Romeinse jongen had de keuze om of naar school of naar zee te gaan.

Leren in de Romeinse scholen was gebaseerd op angst. Jongens werden geslagen voor de geringste overtreding, aangezien de overtuiging bestond dat een jongen correct en nauwkeurig zou leren als hij vreesde dat hij geslagen zou worden als hij iets verkeerd deed. Voor jongens die nog steeds dingen fout deden, hadden sommige scholen een speciaal beleid: de leerlingen werden door twee slaven vastgehouden, terwijl de mentor hen sloeg met een leren zweep.[bron?]

De schooldag voor een Romeins kind was langer dan die van onze kinderen vandaag, deze duurde gemiddeld van 6 uur in de ochtend tot 12 uur in de middag zo konden kinderen daarna nog aan het werk. Lessen werden gewoon uit het hoofd geleerd.

Er waren twee soorten scholen in het oude Rome. Het eerste type school was voor jongere kinderen in de leeftijd tot 11 of 12 waar ze leren lezen en schrijven en de fundamentele wiskunde doen. Op deze scholen werken kinderen met een [Abacus (rekentuig)|[telraam]] om elementaire wiskunde te leren. Voor het schrijven gebruiken ze een pen en een wastafeltje. Oudere kinderen gingen naar meer geavanceerde scholen waar zij specifieke studies deden over onderwerpen zoals spreken in het openbaar. Zij bestudeerden ook de geschriften van de grote geesten van het oude Rome, zoals Cicero. Meisjes gingen zelden naar deze scholen. Zij mochten namelijk al trouwen op de leeftijd van 12 terwijl jongens moesten wachten tot ze 14 werden om te trouwen.

Kinderen werkten zeven dagen in de week, er was geen pauze voor het weekend. Dit was echter niet zo hard als het lijkt. Er waren veel schoolvakanties - religieuze feestdagen (en daar waren er veel van), waarop leerlingen niet naar school hoefden. Als er markt was, was er geen school en er was een betrekkelijk lange zomervakantie.

Meisjes kregen thuis les. Dit was vanwege de rol die zij later zouden spelen als huisvrouw. Het ging er met name om hoe ze goede vrouwen moesten zijn voor hun mannen en hoe ze het huishouden moesten doen. Ze leerden bijvoorbeeld veel over muziek, koken en naaien.

Jongens moesten veel oefenen. Ze mochten niet op papyrus, de voorganger van papier, schrijven. Pas als ze veel hadden geoefend op een wastablet en hadden bewezen dat ze goed konden schrijven, mochten ze op papyrus schrijven. Hun 'pennen' waren veren en hun inkt was een mengsel van gom, roet en, soms, de inkt van een inktvis.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]