Romeins theater van Mérida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romeins theater van Mérida
Het Romeinse theater van Mérida
Stad Mérida
Latijnse naam Emerita Augusta
Bouwperiode 16 - 15 v.Chr.
Opdrachtgever Marcus Agrippa
Doorsnede -
Aantal zitplaatsen 6.000
Lijst van Romeinse theaters
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk
Romeins theater van Mérida
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Archeologisch ensemble van Mérida
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 664
Inschrijving 1993 (17e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Romeinse theater van Mérida is een antiek theater in de Spaanse stad Mérida, in de oudheid Emerita Augusta.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Emerita Augusta werd in 25 v.Chr. door keizer Augustus gesticht. Het groeide uit tot een belangrijke stad en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. Het theater werd gebouwd in opdracht van Marcus Agrippa. Volgens een inscriptie in het theater werd het gebouw in 15 v.Chr. ingewijd. Het theater is diverse keren verbouwd, onder andere tijdens de regering van Trajanus, toen de huidige façade van het podium werd gebouwd. Een andere grote aanpassing was er in de tijd van Constantijn de Grote, toen het theater verder werd verfraaid en er een straat omheen werd aangelegd.

Het theater werd later gesloten onder invloed van het opkomende Christendom. Men beschouwde de theatervoorstellingen als onzedelijk. Het theater verviel in de eeuwen daarna en raakte bedekt onder een dikke laag aarde, tot op een gegeven moment alleen nog zeven uitstekende delen van de tribune boven de grond uitstaken.[1]

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het theater van Mérida is gebouwd volgens een typisch Romeins model, dat al sinds de bouw van het Theater van Pompeius in Rome gangbaar was. Het gebouw vertoont veel gelijkenissen met de theaters van Orange, Dougga en Pompeii. Het theater heeft een doorsnede van 86 meter en bood plaats aan ongeveer 6.000 toeschouwers. De cavea was opgebouwd uit drie verschillende zones. Het onderste deel van de cavea is direct tegen de achterliggende heuvel gebouwd en wordt zo op natuurlijke wijze ondersteund. De hogere delen van de cavea zijn gebouwd op arcaden en gewelfde muren.

Het podiumgebouw (scaenae frons) is deels gereconstrueerd en is een van de fraaiste die uit de oudheid zijn overgeleverd. Het bouwwerk is 7,5 meter breed, 63 meter lang en 17,5 meter hoog. Het bestaat uit twee verdiepingen met zuilen in de Korinthische orde. Achter het podium ligt een bij het theater horende landschapstuin, die was omgeven door een portico.

scaenae frons

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

Onder leiding van de archeoloog Jose Ramon Mélida Alinari begon men in 1910 met de opgravingen. Zonder veel aandacht te schenken aan de geschiedenis van het theater vanaf de sluiting tot het eind van de 19e eeuw werd het uit de bodem opgegraven. Hierbij werd een groot aantal zuilen, beelden en andere materialen gevonden, met name delen van de scaenae frons. In de jaren 1960 en 1970 werd de scaenae frons met de oude materialen gereconstrueerd. Ook de tribune is grotendeels gerestaureerd, alleen de hoogste zitplaatsen zijn niet meer hersteld en liggen er nog vervallen bij.

Het theater tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met het naastgelegen amfitheater en het Romeinse circus hoort het theater van Mérida tot de toeristische trekpleisters van de stad. Sinds 1933 wordt er jaarlijks een festival met klassiek theater gehouden, waarmee de oorspronkelijke functie van het theater weer is hersteld.

Het theater van Mérida staat samen met de overige Romeinse monumenten, waaronder het Amfitheater van Mérida, van de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Zie de categorie Ancient Roman theatre in Mérida van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.