Romeinse Katakomben (Valkenburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romeinse Katakomben
De buitenzijde
De buitenzijde
Locatie Plenkertstraat 55, Valkenburg
Thema replica van de catacomben in Rome
Gebouwd 1908
Openingsdatum 10 mei 1910
Huisvesting
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 36785
Architect Pierre Cuypers
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Een catacombe

De Romeinse Katakomben zijn een ondergronds gangenstelsel in Valkenburg in Nederlands Zuid-Limburg. Het is een uiterst zorgvuldige replica van delen van de catacomben in Rome. Aan het begin van de 20e eeuw werden in de Heidegroeve onder leiding van architect Pierre Cuypers delen van de belangrijkste catacomben in Rome met grote precisie uitgehouwen in het kalksteen van Valkenburg. De ingang van de Romeinse Katakomben liggen aan de Plenkertstraat vlak bij de De Leeuw bierbrouwerij, de vuursteenmijnen van Valkenburg en Geologisch monument Groeve Einde Plenkertweg. Boven de groeve ligt het Polferbos.

De Romeinse Katakomben zijn een rijksmonument.

Rome[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Catacomben van Rome voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de zestiende eeuw werden in de zachte tufsteenbodem van Rome de ondergrondse begraafplaatsen van de eerste christengemeente herontdekt. In uitgebreide gangenstelsels zijn er duizenden eenvoudige, vaak anonieme, grafnissen uitgehouwen.

In de vierde eeuw verkregen deze catacomben een enorme belangstelling en werden toen steeds meer voorzien van decoraties, gewelven, trappen en kapellen.

Valkenburg[bewerken | brontekst bewerken]

In 1908 was Jan Diepen, de zoon van een welgestelde textielfabrikant uit Tilburg en woonachtig in de Villa Alpha, onder de indruk geraakt van de catacomben in Rome en vatte het plan op om in Valkenburg in enkele door blokbrekers uitgehouwen mergelgroeven de Romeinse catacomben na te bouwen. Dit deed hij samen met zijn broer Karel Diepen die in de Villa Rozenheuvel ging wonen.[1]

Onder leiding van architect Pierre Cuypers werden de mooiste delen van de veertien belangrijkste Romeinse catacomben gekopieerd in Valkenburg. Daarbij zijn naast de honderden graven ook beeldhouwwerken, marmeren gedenkplaten met inscripties, kapellen, wasplaatsen, licht- en luchtschachten en andere voorbeelden van onderaardse bouwkunst uitgehouwen en geconstrueerd. Tevens zijn er talloze schilderingen van de derde tot de zevende eeuw van de vroeg-christelijke kunst overgenomen in onder andere dodenportretten, afbeeldingen van heiligen, dodenportretten, Bijbelse thema's en andere decoratieve versierselen.

Op 10 mei 1910 ging het eerste gedeelte van de Romeinse Katakomben open voor het publiek. Op 2 juli 1912 werd een tweede gedeelte geopend.[1]

In 2019 werd het entreegebouw vernieuwd.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]