Romeinse tempel van Évora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tempel van Évora
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Historisch centrum van Évora
Romeinse tempel van Évora
Land Vlag van Portugal Portugal
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 361
Inschrijving 1986 (10e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Romeinse tempel van Évora (Portugees: Templo romano de Évora) is een tempel in Évora, Portugal. Het gebouw wordt ook wel aangeduid als Templo de Diana, naar Diana, de Romeinse godin van de maan, de jacht en kuisheid. De tempel maakt deel uit van het historische centrum van de stad, dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Templo de Diana klopt eigenlijk niet. Dat de tempel aan Diana zou zijn gewijd, berust op een legende die in de zeventiende eeuw door een Portugese priester in de wereld is gebracht. In werkelijkheid is de tempel gebouwd ter ere van keizer Augustus, die werd vereerd als een god tijdens en na zijn bewind. De tempel werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus op het belangrijkste openbare plein (forum) van Évora. Het gebouw werd gerenoveerd in de tweede en derde eeuw.

In de vijfde eeuw werd Évora binnengevallen door Germaanse volkeren. De tempel werd toen verwoest. Tijdens de middeleeuwen werden de ruïnes van de tempel geïntegreerd in een toren van het kasteel van Évora. Van de veertiende eeuw tot 1836 was er een slagerij gevestigd in de tempel. Na 1871 werden de middeleeuwse gebouwen gesloopt. De restauratie werd uitgevoerd door de Italiaanse architect Giuseppe Cinatti.

Beschrijving van de tempel[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke tempel was vergelijkbaar met het Maison Carrée in Nîmes (Frankrijk). Het podium van de tempel is nog compleet en is gemaakt van granieten blokken. Het podium heeft een rechthoekige vorm en meet 15 m × 25 m × 3.5 m.[1]

De hexastyl portico van de tempel had zes zuilen. Aan de noordzijde van het podium staan nog steeds veertien zuilen die in de Korinthische stijl zijn gebouwd. De kapitelen en de basis van de zuilen zijn gemaakt van marmer afkomstig uit de omgeving van Estremoz. De zuilen en de architraven zijn gemaakt van graniet. Recente opgravingen tonen aan dat de tempel was omgeven door een waterbassin.

Zie de categorie Templo Romano de Évora van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.