Romeinse tempelcomplex Tawern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Romeinse tempelcomplex Tawern
Romeinse tempelcomplex Tawern (Rijnland-Palts)
Romeinse tempelcomplex Tawern
Situering
Coördinaten 49° 40′ NB, 6° 31′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie


Het Romeinse tempelcomplex Tawern ligt op de Metzenberg en omvat een groep van oude Romeinse tempels in de buurt van het huidige Tawern in landkreis Trier-Saarburg in Rijnland-Palts.

Het tempelcomplex ligt op een kop van een heuvel en kijkt uit over het dal van Tawern. Aan de voet van de heuvel bevinden zich de restanten van een Romeinse vicus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de onregelmatig rechthoekige ommuring (46 × 36 m) van het heiligdom hebben waarschijnlijk van oorsprong vijf tempels naast elkaar gelegen met de voorzijde gericht op de vallei. Na verloop van tijd zijn er vier bijgebouwen en twee poorten gebouwd. De zuidelijkste tempel werd vervangen door een direct daarachter (bergopwaarts) gebouwde tempel, terwijl de drie noordelijkste tempels werden vervangen door een grotere tempel met driezijdige ommegang. In deze grotere tempel stond een levensgroot beeld van de god Mercurius. Reizigers op de belangrijke Romeinse weg van Metz naar Trier hebben waarschijnlijk in de tempel geofferd aan de god van de handelaren en de reizigers. Het tempelcomplex is vermoedelijk door de christenen vernietigd, omdat zij in 392 n.Chr. verboden de heidense culten nog langer uit te oefenen.

Reconstructie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het terrein vond men een 15 meter diepe schacht met een bron. Onder leiding van het Rheinische Landesmuseum Trier is de site in 1986 en 1987 opgegraven en gedeeltelijk gereconstrueerd. In de schacht van de bron vond men brokstukken van gebouwen, munten, kruiken en beeldende voorstellingen, die zodanig gelaagd waren dat de geschiedenis van de tempels goed gereconstrueerd kon worden. Door een gevonden munt wist men dat de bron nog na het einde van de vierde eeuw n.Chr. in gebruik was.

Toegankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

De site is het hele jaar open en te voet bereikbaar. In het dorp Tawern wordt het tempelcomplex met borden aangegeven. Vanaf de voet van de helling loopt een bospad 800 meter de helling op naar de tempel.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sabine Faust: „Metzenberg“: Römischer Tempelbezirk. In: Rheinisches Landesmuseum Trier (Hrsg.): Führer zu archäologischen Denkmälern des Trierer Landes. Trier 2008, ISBN 978-3-923319-73-2, p. 178f. (Schriftenreihe des Rheinischen Landesmuseums Trier 35).
  • Sabine Faust: Pagane Tempelbezirke und Kultbauten. In: Alexander Demandt, Josef Engemann (Hrsg.): Konstantin der Große. Imperator Caesar Flavius Constantinus. Philipp von Zabern, Mainz 2007, ISBN 978-3-8053-3688-8, p. 332.
  • Heinz Cüppers: Tawern TR. Tempelbezirk in Tabernae. In: H. Cüppers (Hrsg.): Die Römer in Rheinland-Pfalz. Lizenzausgabe, Nikol, Hamburg 2002, ISBN 3-933203-60-0, p. 569–571.
  • Ghetta, Marcello: Spätantikes Heidentum. Trier und das Trevererland, Trier 2008, p. 334-336.
  • Kuhnen, Hans-Peter (Hg.): Religio Romana. Wege zu den Göttern im antiken Trier, Trier 1996, p. 82-85.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman temple of Tawern van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.