Romershoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romershoven
Deelgemeente in België Vlag van België
Romershoven (België)
Romershoven
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Hoeselt
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,92 km²
Inwoners (01/01/2007) 760
(260 inw./km²)
Overig
Postcode 3730
Netnummer 089
Detailkaart
Romershoven (Limburg)
Romershoven
Portaal  Portaalicoon   België

Romershoven is een dorp in de Belgische provincie Limburg, en een deelgemeente van de gemeente Hoeselt. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1971 toegevoegd werd aan de gemeente Hoeselt.

Romershoven is een langgerekt straatdorp langs de weg van Diepenbeek naar Hoeselt en heeft zich ontwikkeld van een landbouwdorp tot een woondorp.

De Sint-Jan Baptistkerk

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Romershoven werd voor het eerst vermeld in 1147 als Romercourt en in 1275 Rumersoven, van het Germaans: Rumaharis hofum of: hoeve van Rumahari.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk was Romershoven oorspronkelijk een Frankisch straatdorp, en het was in bezit van het kapittel van de Sint-Janskerk in Luik. De voogdij berustte bij de Graaf van Loon. Later werd het een Loons, daarna een prins-bisschoppelijk leen. In de 18e eeuw was de voogdij aan de familie De Moffarts uit Hoeselt.

De Sint-Jan Baptistkapel was onderhorig aan de Sint-Stephanusparochie in Hoeselt en werd pas in 1834 verheven tot parochiekerk.

Romershoven is altijd een langgerekt landbouwdorp gebleven, hoewel er tegenwoordig ook forenzen wonen. Er was wel sprake van enige industriële bedrijvigheid, zoals twee kleine brouwerijen in de 1e helft van de 19e eeuw, en een stroopfabriek uit begin 20e eeuw, die samenhing met de in de omgeving beoefende fruitteelt.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Romershoven ligt in Vochtig-Haspengouw op een hoogte van 47 tot 72 meter. Landbouw en fruitteelt zijn de belangrijkste activiteiten. In het oosten wordt het begrensd door de vallei van de Oudebeek of Winterbeek, die bij Beverst uitmondt in de Demer. Deze beek staat ook in verbinding met de vijver van het Kasteel van Schalkhoven.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoeselt, Onze-Lieve-Vrouw, Schalkhoven, Vliermaalroot, Vliermaal

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]