Romy Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romy Haag
Romy Haag in 2006
Romy Haag in 2006
Algemene informatie
Geboortenaam Eduard Frans Verbaarsschott
Geboren 1 januari 1948
Land Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Romy Haag (geboren als Eduard Frans Verbaarsschott) (Scheveningen, 1 januari 1948) is een Nederlandse actrice, danseres, zangeres en voormalige nachtclubeigenares die hoofdzakelijk in Duitsland furore heeft gemaakt.

Met het circus naar Parijs[bewerken]

Haag verliet het ouderlijk huis al op haar dertiende en vertrok met een rondtrekkend circus richting Parijs waar ze met verschillende baantjes het hoofd boven water probeerde te houden, alvorens ze uiteindelijk als danseres werd aangenomen in het beroemde Carrousel de Paris. Toen een vriend na een relationele ruzie hun gezamenlijk bewoonde appartement in brand stak, vluchtte ze als verstekeling aan boord van een koopvaardijschip van Frankrijk naar de Verenigde Staten en beproefde ze haar geluk enkele jaren in New York.

Chéz Romy Haag[bewerken]

Rond haar twintigste keerde Haag met haar nieuwe - Duitse - geliefde terug naar Europa en vestigde zich in het toenmalige West-Berlijn, waar ze ten slotte in 1974 de deuren opende van haar roemruchte nachtclub annex travestie-theater Chéz Romy Haag.

Eind jaren 70 scoorde ze een discohit met Superparadise en woonde ze samen met de destijds eveneens in Berlijn vertoevende Engelse popster David Bowie.

Films, muziek, shows en tv[bewerken]

In dezelfde periode was Haag ook geregeld te zien in Duitse bioscoopfilms zoals Hamburger Krankheit, Plastikfieber, Maskara en Zum Beispiel Otto Spalt.

Ze sloot haar nachtclub om zich volledig te kunnen wijden aan nieuwe plaatopnamen, vele televisieshows en aan de optredens in haar eigen show waarmee ze inmiddels theaters in het hele Duitse spraakgebied bereisde.

De enige keer dat zij in Nederland op televisie optrad was toen zij in 1982 door regisseur Theo Uittenbogaard werd uitgenodigd voor de - live - VPRO-uitzending Berlin-Amsterdam om in het kader van het Holland Festival het programma Die Neue Deutsche Welle te presenteren. Hierin traden een aantal avant-gardistische popgroepen uit de Berliner Szene op die de gelijknamige muziekstroming vertegenwoordigden, zoals Einstürzende Neubauten, Malaria!, Neonbabies en White Russia. Dit vond plaats vanuit het gebouw De Meervaart te Amsterdam dat voor de gelegenheid werd doorsneden met een natuurgetrouw nagebouwde Berlijnse Muur waar Haag uiteraard doorheen brak.

Geslachtsaanpassing[bewerken]

Begin jaren 80 liet zij haar sekse via een hormonale geslachtsaanpassing in overeenstemming brengen met de door haar van kindsbeen af beleefde (vrouwelijke) genderidentiteit. Sindsdien is zij officieel vrouw en koos ze de voornamen Eva Maria.

In 1997 ontving zij tijdens het filmfestival van de Berlinale een speciale Teddy Award - een prijs, speciaal bedoeld ter onderscheiding van films met een homo- dan wel transseksuele achtergrond.

Een vrouw, en méér...[bewerken]

In 1999 verscheen van haar hand een autobiografisch boek, getiteld Eine Frau und mehr (Een vrouw, en méér), waarin zij onder meer haar leven en de kunstenaarsscène van de jaren 70 en haar vriendschap met Amanda Lear beschrijft.

Uitspraak[bewerken]

  • Van Romy Haag is de uitspraak: "De beste koks zijn mannen, de talentvolste ontwerpers zijn mannen, waarom zouden de mooiste vrouwen dan geen mannen zijn ?"

Externe links[bewerken]