Ron Livingston

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ron Livingston
Ron Livingston
Algemene informatie
Volledige naam Ronald Joseph Livingston
Geboren 5 juni 1967, Cedar Rapids
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ron Livingston (Cedar Rapids, 5 juni 1967) is een Amerikaans film- en televisieacteur. Hij werd voor zijn rol in de miniserie Band of Brothers in 2002 genomineerd voor een Golden Globe. Hij speelde hoofdrollen in onder meer de film Office Space en de televisieserie Standoff.

Daarnaast staat Livingston veel op het toneel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Livingston studeerde aan Marion High School in Marion. Hij volgde een studie aan de Yale University, waar hij een Bachelor of Arts verkreeg in Theater en Engels. Vervolgens verhuisde Livingston naar Chicago, waar hij het theater in ging.

Zijn moeder is een Lutherse dominee en zijn vader een luchtvaarttechnicus. Zijn jongere broer John is ook acteur, zus Jennifer Livingston is verslaggeefster bij een lokale nieuwszender in LaCrosse.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Livingston speelde voor het eerst in een film in 1992, toen hij deel uitmaakte van de cast van Dolly Partons Straight Talk. Hij verhuisde naar Los Angeles en speelde bijrollen in films als The Low Life en The Small Hours.

Zijn eerste rol in een grote film kwam in 1996, met Swingers. Hij speelde de mannelijke hoofdrol in Office Space, naast Jennifer Aniston. Zijn eerste serieuze rol kwam in Band of Brothers, een televisieserie van HBO, waarin hij Captain Lewis Nixon speelde. Vanaf toen speelde hij vaker antagonistische rollen, zoals die van een gehaaide Hollywoodagent in Adaptation (2002); een beginnende Ivy League-sporter in The Cooler (2003); en een ongelukkige leraar Engels in Pretty Persuasion (2005). Tevens vertolkte hij de rol van Jack Berger, de vriend van Carrie in het zesde seizoen van Sex and the City. Hij had een gastoptreden in de House-aflevering TB or not TB.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]