Naar inhoud springen

Ron Van Riet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ron Van Riet
Ron Van Riet (2019)
Algemene informatie
Volledige naam Ronald Van Riet
Geboren 10 augustus 1946
Geboorteplaats Antwerpen
Land Vlag van België België
Werk
Bekende werken Tekenaar bij Studio Vandersteen
Portaal  Portaalicoon   Strip

Ronald Van Riet (Antwerpen, 10 augustus 1946) is een Vlaams stripauteur. Hij volgde de opleiding Reclame en Grafiek aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten.

Na het uitwerken van enkele freelance opdrachten werkte hij een jaar bij Fotogravure Steurs N.V. als retoucheur.

In 1970 werd hij medewerker bij Studio Vandersteen voor de reeks Bessy; eerst als inkter en daarna als tekenaar.

Van 1980 tot 1984 kreeg hij de leiding van de Bessy Studio, beoordeelde het artwork van de tekenaars en was verantwoordelijk voor planning en coördinatie. In 1984 nam Van Riet de reeks Robert en Bertrand over van Willy Vandersteen met Marck Meul als scenarist. Samen gaven zij de reeks een eigen karakter, maar de reeks werd in 1992 gestaakt bij nummer 98; op dat moment waren er 32 titels van de hand van Van Riet.

In 1977 inkten hij Bobbyaanstory van Jeff Broeckx. In 1980 inkten hij de strip Gaston en Leo, ook van Broeckx.

In 1987 tekende en inkten Ron van Riet het album 'Een bank vooruit' voor de Cera bank.

In 1993 ging hij opnieuw van start als freelance tekenaar van onder meer Woepie voor Het Laatste Nieuws, en Zwik en Zwak voor het weekblad Suske en Wiske voor de Standaard Uitgeverij.

Hij illustreerde ook schoolboeken en maakte publicitaire strips. Zo verwezenlijkte hij in 1996 Graag Gedaan voor de intercommunale GASELWEST. In 1998 volgde De Wolf van Sint-Pieter bij het Davidsfonds Leuven. In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap tekende hij in 1999 De Vermetele Verzamelaar en in 2002 De val der blinden. Ook in 1999 werkte Van Riet een Thuistaal, Themapakket uit voor School en Gezin, Provinciaal integratiecentrum Limburg, met als titel Het Verhaal van Jacub. In 1993 verscheen Het Flying Circus komt naar Zwingelschans getekend door van Riet.

In 2007 werkte hij mee aan een dichtbundel getiteld Kerkhofwachters.

In 2016 verscheen bij Uitgeverij 't Mannekesblad het album Wat een circus van Zwik en Zwak op scenario van Peter Van Gucht.

In 2023 gaf van Riet een uitgebreid interview aan de Perfecte Podcast over zijn tijd en carrère bij Studio Vandersteen.[1]

In 2024 verscheen bij uitgeverij Hauwarts "Ron van Riet - Striptekenaar Illustrator Vrolijke Pessimist".