Rondane Kwartet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inspelen voor een concert in De Duif

Het Rondane Kwartet is een Nederlands viervleugelkwartet dat zich toelegt op de uitvoering van de composities voor vier vleugels van Simeon ten Holt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kwartet werd in 2002 opgericht onder de naam Bergen Kwartet. In 2010 werd de naam veranderd in Rondane Kwartet. Het kwartet bestaat uit de pianisten Daphne Keune, Robert Lambermont, Petra van Oort en Laura Sandee.

Het Rondane Kwartet wordt gezien als de jongste generatie pianisten die zich bezighoudt met de muziek van Ten Holt. Bij de interpretaties zoeken zij naar nieuwe klanksferen en reageren hiermee op de uitvoeringshistorie van deze muziek zoals bijvoorbeeld neergezet door Polo de Haas en Kees Wieringa.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende vijf avondvullende composities van Ten Holt staan op het repertoire.

 • Canto Ostinato
 • Horizon
 • Meandres
 • Incantatie IV
 • Lemniscaat
 • Coupure concert, een concert waarin van elke compositie een coupure van ca. 25 minuten wordt gespeeld.

Daarnaast staan ook op het repertoire:

Simeon ten Holt[bewerken | brontekst bewerken]

Door hun jarenlange nauwe band met de componist kennen zij zijn voorkeuren en volgen die bij uitvoeringen. In zijn boek Het woud en de citadel schreef hij over Robert Lambermont en het kwartet: “Later vormde hij een viertal dat Lemniscaat uitvoerde en had hij de bezielende leiding over het Bergen Kwartet dat Meandres uitvoerde. Hij werd één van mijn warmste pleitbezorgers. Robert begreep als de beste dat de uitvoering van de avondvullende stukken (na Canto Ostinato) niet zomaar met een paar repetities of door handige pianisten geregeld kan worden, maar een rijpingsperiode veronderstelt dat neerkomt op een moeizaam veroveringsproces.”[1] Simeon ten Holt was de hoofdsponsor van hun eerste cd Canto Ostinato.[2]

Concerten[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een uitvoering staan de vier vleugels in een kruisvorm opgesteld. De gezichten van de pianisten zijn naar elkaar gericht, zodat zij optimaal met elkaar kunnen communiceren aan de hand van specifieke tekens. De composities zijn opgebouwd uit een groot aantal maatgroepen die herhaald worden. De pianisten bepalen zelf hoe vaak zo’n herhaling plaatsvindt. Ook met betrekking tot dynamiek verleent Simeon ten Holt de uitvoerenden een grote mate van vrijheid.

Hoe de noten in de partituur worden gespeeld – legato, staccato, forte, crescendo, diminuendo – wordt vrijwel geheel overgelaten aan de spelers. Ook de tijdsduur is onbepaald, maar Ten Holt zegt hierover:

"... de veronderstelling van hoe-langer-hoe-beter is een vergissing als de spanning tussen twee tijdpunten ontbreekt en er niet meer klinkt dan

zinloze herhaling van hetzelfde".[3]

De pianisten van het Rondane Kwartet hebben over de speelwijze een aantal afspraken gemaakt, maar daarnaast is er tijdens de uitvoering voortdurend ruimte voor muzikale ingevingen.

De concerten duren in de regel 1,5 tot 2,5 uur. Inspiratie van de pianisten, de akoestiek, de instrumenten, het fysieke uithoudingsvermogen én het publiek bepalen voor het grootste deel de tijdsduur van een concert. Er wordt onafgebroken gespeeld, de stukken laten geen pauze toe.

Naast de avondvullende concerten geeft het kwartet ook coupure concerten. Tijdens deze concerten wordt een kenmerkend deel van ongeveer 25 minuten, van elk van de vijf composities uitgevoerd. Vóór iedere coupure geeft een van de pianisten een korte uitleg over de compositie. Het publiek kan dan ook vragen kan stellen.

Het kwartet speelde onder meer in het Viervleugelpaviljoen van Dré Wapenaar tijdens het Theaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch en het Nazomerfestival in Zeeland en in LekArt in Culemborg. Ook werd het kwartet regelmatig door Simeon ten Holt uitgenodigd om zijn muziek te vertolken. Regelmatig zijn zij te beluisteren in onder meer de Amstelkerk en De Duif in Amsterdam en de Ruïnekerk te Bergen.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2010 - concertregistratie van Ten Holts Canto Ostinato, gespeeld op vier Fazioli-concertvleugels in kerk De Duif in Amsterdam (cd-dubbelalbum);
 • 2011 - concertregistratie van Ten Holts Horizon, gespeeld op vier Fazioli-concertvleugels in kerk De Duif in Amsterdam (cd-dubbelalbum)
 • 2012 - single disk edition van de Canto Ostinato bij de limited edition van de dvd Over Canto van Ramón Gieling
 • 2012 - concertregistratie van Ten Holts Lemniscaat, gespeeld op vier Fazioli concertvleugels in kerk De Duif in Amsterdam (cd-Dubbelalbum)
 • 2015 - concertregistratie van Ten Holts Incantatie IV, gespeeld op vier Fazioli concertvleugels in kerk De Duif in Amsterdam (cd-Dubbelalbum)
 • 2016 - concertregistratie van Ten Holts Meandres, gespeeld op vier Fazioli concertvleugels in kerk De Duif in Amsterdam (cd-dubbelalbum)

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]