Ronja de roversdochter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ronja de roversdochter
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel Ronja Rövardotter
Auteur(s) Astrid Lindgren
Illustrator Ilon Wikland
Land Zweden
Taal Zweeds
Uitgever Rabén & Sjögren
Uitgegeven 1981
Pagina's 235
ISBN-code 91-29-54877-2
Verfilming Ronja de roversdochter (film)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ronja de roversdochter (Ronja Rövardotter) is een fantasyverhaal van Astrid Lindgren. Het boek is in 1981 voor het eerst verschenen met illustraties van Ilon Wikland en daarna wereldwijd bekend geworden en in veel talen vertaald.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Acteurs als Ronja en haar vader in Astrid Lindgrens Värld

De roverhoofdman Mattis woont samen met zijn vrouw Lovis en zijn roversbende in een burcht midden in een groot bos. Tijdens een onweersnacht wordt de dochter van Mattis en Lovis, Ronja, geboren. Diezelfde nacht wordt de burcht van Mattis door een blikseminslag volledig in tweeën gespleten. Gedurende de eerste paar jaar van haar leven verblijft Ronja alleen nog in de grote roverszaal. Wanneer ze de buitenwereld gaat verkennen, ontdekt ze het bos met alle bijbehorende gevaren. Ze ontdekt ook dat in de andere helft van de gespleten burcht Borka en diens rovers zich hebben gevestigd. Borka's roversbende is de grootste concurrent van die van Mattis.

Ronja komt Birk tegen, de zoon van Borka. Ze wordt door hem uitgedaagd om samen over de afgrond (de "Hellepoel") heen te springen. Birk valt bijna in de Hellepoel, maar wordt door Ronja gered. De twee worden vrienden en heimelijk trekken ze steeds meer met elkaar op. Birk redt later op zijn beurt Ronja van het verlokkende gezang van onderaardse wezens. De band tussen Ronja en Birk wordt hierdoor nog sterker en ze gaan elkaar als broer en zus beschouwen. Het lukt Mattis op een dag om Birk als gijzelaar in het bos gevangen te nemen. Mattis hoopt op deze manier Borka zover te krijgen dat hij uit het andere gedeelte van de burcht vertrekt. Ronja is woedend op haar vader. Tijdens de onderhandelingen tussen Mattis en Borka laat Ronja zich vrijwillig door Borka gevangennemen. Mattis' plan om Borka te chanteren zodat hij de burcht verlaat mislukt hierdoor, aangezien de twee onderhandelende partijen nu op gelijke voet staan. Ronja wordt naar aanleiding van het gebeurde door haar vader verstoten, waarop zij en Birk besluiten om gezamenlijk de burcht te verlaten.

De hele zomer lang wonen Ronja en Birk in de Beregrot, een hol midden in het bos dat ooit nog van Mattis is geweest. Ze temmen twee paarden, die ze Rakker en Wildebras noemen. Intussen moeten ze zich allerlei gevaren van het lijf houden, zoals de wilde dieren, aardmannen, trollen en vogelheksen. Tijdens een zwempartij ontsnappen ze ternauwernood aan de dood wanneer ze te dicht bij de waterval komen. Wanneer de herfst invalt, komt Mattis persoonlijk naar het hol van Ronja en Birk. Hij smeekt Ronja om naar de burcht terug te komen voordat de winter invalt en ze dood zal vriezen. Ronja laat zich uiteindelijk overhalen wanneer Mattis belooft dat ook Birk voortaan in Mattis' deel van de burcht welkom is.

Gedurende de hele winter verblijft Ronja in de burcht van haar vader. De oudste rover van Mattis' bende, Kale Per, sterft. Mattis en Borka besluiten na alles wat er is gebeurd om hun strijdbijl te begraven en voortaan gezamenlijk als één roversbende op te trekken. De twee hoofdmannen houden een tweegevecht om te kijken wie van hen de sterkste is. Mattis wint, dus hij is voortaan de baas. Wanneer het voorjaar aanbreekt, besluiten Ronja en Birk opnieuw in de Beregrot te gaan wonen, omdat ze allebei het roversleven van hun ouders niet meer zien zitten. Ronja belooft haar vader dat ze tijdens de wintermaanden in de burcht terug zal blijven komen. Kale Per heeft op zijn sterfbed Ronja als enige het bestaan van een diep in het bos verborgen zilvermijn toevertrouwd. Hierdoor zullen Ronja en Birk voortaan in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Ronja (in het Russisch een verkleining van 'Veronika') kwam tot dan toe slechts sporadisch als meisjesnaam in Zweden voor. Na 1981 werden veel meisjes in navolging van Lindgrens boek Ronja genoemd.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Cast van de musical uit 1994
  • In 1994 werd het boek bewerkt tot een musical in het Duits, Ronja Räubertochter.
  • In 2014 werd het boek bewerkt tot een 26-afleveringen tellende anime, Ronja de roversdochter.