Ronnie Biggs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronnie Biggs
Ronnie Biggs op zijn 70e verjaardag
Ronnie Biggs op zijn 70e verjaardag
Volledige naam Ronald Arthur Biggs
Geboren 8 augustus 1929
Lambeth
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Overleden 18 december 2013
East Barnet
Veroordeeld voor Treinoverval
Straf 30 jaar gevangenisstraf
Status 10 jaar uitgezeten (1963-1965 en 2001-2009), vrijgelaten vanwege gezondheid
Beroep Timmerman

Ronald Arthur "Ronnie" Biggs (Lambeth, 8 augustus 1929East Barnet, 18 december 2013) was een van de gearresteerde daders van de grote treinroof in 1963. Hij werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Vijftien maanden na zijn veroordeling ontsnapte Biggs uit de gevangenis en hij vluchtte naar Parijs, waar hij plastische chirurgie onderging om onherkenbaar te worden. Later emigreerde hij naar Australië en uiteindelijk naar Rio de Janeiro in Brazilië. Brazilië kon hem niet uitleveren doordat hij een kind had verwekt bij een Braziliaanse vrouw. De Braziliaanse wet verbiedt de uitlevering van de vader van een Braziliaans kind aan een ander land. Hij woonde daar 35 jaar lang, ongrijpbaar voor de Britse justitie, maar trok wel de belangstelling van de pers.

In 2001 keerde Biggs wegens gezondheidsredenen terug naar zijn vaderland, waar hij een deel van zijn straf alsnog uitzat. In februari 2009 werd bekend dat hij was overgebracht naar een ziekenhuis. Kort hierna deed hij een verzoek tot vervroegde vrijlating, maar de Britse minister van Justitie Jack Straw weigerde, omdat hij geen berouw had getoond. Begin augustus 2009 maakte Straw bekend uit mededogen toch vervroegde invrijheidstelling toe te passen. Biggs verliet op donderdagavond 6 augustus 2009 de gevangenis, waarna hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Biggs overleed op 18 december 2013.[1]

Muzikale bijdragen[bewerken]

Biggs speelde het klaar om meer dan 30 jaar buiten het bereik van de Britse autoriteiten te blijven en werd daardoor in bepaalde kringen een beroemdheid, hoewel hij niet een van de hoofdpersonen bij de treinroof was.

In 1978 zong hij twee nummers met de Sex Pistols. No One Is Innocent bereikte de zesde plaats in de Engelse hitlijst, maar het tweede nummer Belsen Was a Gas werd niet, zoals de bedoeling was, op single uitgebracht maar alleen op lp. Na een radio- en winkelboycot van de eerste single wegens de medewerking van Biggs daaraan, durfde de platenmaatschappij een tweede single niet aan.

Daarna maakte hij het muziekalbum Mailbag Blues, dat had moeten dienen als soundtrack voor een film over zijn leven. Dit album maakte hij met Bruce Henry, Jaime Shields en Aureo de Souza, en werd opnieuw uitgebracht in 2004.

In 1991 zong hij een nummer voor de Duitse band Die Toten Hosen.