Ronnie Brunswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ronnie Brunswijk
Brunswijk in 2020
Geboren 7 maart 1961
Geboorteplaats Moengotapoe
Kieskring Marowijne
Land Suriname
Functie Vicepresident van Suriname
Sinds 16 juli 2020
Partij ABOP
Titulatuur MBA[1]
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Suriname

Ronnie Brunswijk (Moengotapoe, 7 maart 1961[2]) is een Surinaams-Aukaanse politicus, ondernemer en oud-rebellenleider. Hij is sinds 2020 vicepresident van Suriname.

Junglecommando[bewerken | brontekst bewerken]

Brunswijk nam in 1984 ontslag als lijfwacht van Desi Bouterse, de bevelhebber van het Surinaamse leger en leider van het militair gezag. In de tweede helft van de jaren tachtig was Brunswijk de leider van het Junglecommando (JC) in Suriname. Hij vocht tijdens de Binnenlandse Oorlog tegen het regime van Desi Bouterse. De overvallen van het commando leidden tot represaillemaatregelen tegen familie en dorpsgenoten van Brunswijk. Dit leidde uiteindelijk tot het bloedbad van Moiwana. Zijn secretaris Frits Hirschland schreef later een boek over deze periode.

Zakenman[bewerken | brontekst bewerken]

Brunswijk ontplooide zich in Suriname als zakenman en bezit een privé-eiland in de Marowijnerivier. Onder de bevolking van Oost-Suriname geniet hij een zekere mate van populariteit omdat hij gezien wordt als een weldoener die net als Robin Hood arme mensen ondersteunt. Brunswijk is directeur van NV Robruns, een goudbedrijf dat exploratierechten heeft op ruim zevenduizend hectare aan de Marowijnerivier. Ook heeft Brunswijk zes goudmijnen in de gebieden aan de Saramaccarivier, Sarakreek en Tossokreek. In september 2012 plaatste het Surinaamse actualiteitentijdschrift Parbode Brunswijk op de eerste plek van hun top tien lijst van de machtigste en invloedrijkste personen in de Surinaamse goudwereld. Het tijdschrift had beslag weten te leggen op fiscale gegevens van de actieve goudbedrijven en GMD-lijsten van alle goudrechten vanaf 2011.[3]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Brunswijk is de voorzitter van de politieke partij Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en ook voorzitter van de A-Combinatie (AC), dat een politiek blok is van de ABOP, de BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek, tot medio 2012) en Seeka. Brunswijk is in de regeerperiode 2005-2010 een van de vijf parlementariërs geweest voor de A-Combinatie, die toen een coalitie vormde met het Nieuw Front. Nu is hij vice-president. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2010 was Brunswijk opnieuw lijsttrekker van de A-Combinatie in het district Marowijne en werd hij opnieuw gekozen als lid van De Nationale Assemblée. Ondanks dat de A-Combinatie, vanwege het niet op tijd indienen van de kieslijsten,[4] in drie districten (waaronder Paramaribo) niet mee deed aan de verkiezingen, lukte het de combinatie om zeven van de 51 zetels te behalen.[5] Dit hoge aantal zetels kan verklaard worden door het feit dat het kiessysteem van Suriname niet gebaseerd is op evenredige vertegenwoordiging.

Samenwerking met Bouterse[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2010 kwam een samenwerking en daarmee ook verzoening tussen Brunswijk en Desi Bouterse, twee aartsrivalen die van 1986 tot en met 1992 tegen elkaar vochten in een bloedige strijd die tegenwoordig bekendstaat als de Binnenlandse Oorlog. Onder leiding van Brunswijk heeft de A-Combinatie toen een coalitie gevormd met de Megacombinatie en Volks Alliantie van respectievelijk Bouterse en Paul Somohardjo. Door deze samenwerking lukte het Bouterse om de tweederdemeerderheid van de zetels (34 zetels; de samenwerking van Bouterse, Brunswijk en Somohardjo leverde 36 zetels op), die nodig is voor het presidentschap, te behalen.[6] De A-Combinatie, die zeven zetels had, kreeg de verantwoordelijkheid voor zes ministerposten en mocht de vicepresident voordragen.[7] In april 2012 stemde Brunswijk vóór de amnestiewet, die vervolging vanwege de zogeheten Decembermoorden onmogelijk moet maken en Bouterse in de kaart speelt.

De samenwerking tussen Brunswijk en Bouterse was tegen ieders verwachting in. In de jaren na de oorlog koelde de spanning tussen deze twee figuren af, maar van vrede was er geen sprake. Brunswijk deed, een week voor de verkiezingen, een oproep aan zijn achterban om niet op Bouterse te stemmen, omdat deze ze anders "zou vermoorden".[8]

Brunswijk werd tijdens de verkiezingen van 2015 opnieuw verkozen.

Verkiezingen 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Brunswijk werd tijdens de parlementsverkiezingen van 2020 verkozen. Op 29 juni 2020 werd hij opnieuw geïnstalleerd en dezelfde dag gekozen tot voorzitter van het parlement. Op 16 juli werd hij verkozen tot vicepresident van Suriname. Hiermee was hij de eerste marron in de geschiedenis op deze positie.[9]

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Brunswijk is eigenaar, voorzitter, ex-trainer en ex-speler van de Surinaamse voetbalclub Inter Moengotapoe, dat mee doet met de hoofdklasse van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Inter Moengotapoe won drie keer de SVB Hoofdklasse en twee keer de Suriname President's Cup. In 2009 haalde de club de tweede ronde van de Caribbean Club Champions Cup.

In november 2005 werd Brunswijk voor vijf jaar geschorst door het tuchtcollege van de Surinaamse Voetbal Bond wegens het bedreigen van de voorzitter van een voetbalclub met een handvuurwapen tijdens een voetbalwedstrijd eerder dat jaar.[10] Dit besluit werd later wegens gebrek aan bewijs ingetrokken. De SVB ging in hoger beroep.

In 2002 heeft Brunswijk een stadion laten bouwen in Moengo. Hij gaf dit stadion zijn eigen naam: het Ronnie Brunswijkstadion.

Op 20 september 2021 baarde Brunswijk opzien toen hij als aanvoerder verscheen aan de aftrap van de wedstrijd in de CONCACAF League van Inter Moengotapoe tegen CD Olimpia uit Honduras. De wedstrijd eindigde in 6-0 in het voordeel van Olimpia. Brunswijk liet zich wisselen in de 54e minuut. Aan Olimpia-spelers deelde hij honderd Amerikaanse dollar per persoon uit, bij elkaar 3300 dollar voor het hele team. Enkele dagen later schorste de disciplinaire commissie van de CONCACAF Brunswijk voor drie jaar en diskwalificeerde zowel Inter Moengotapoe als Olimpia de rest van dat jaar voor de competitie.[11][12]

Criminaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Brunswijk is door de rechtbank van Haarlem, Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel.[13] Ook is Brunswijk in Suriname veroordeeld voor een bankoverval die hij gepleegd zou hebben tijdens de Binnenlandse Oorlog[14][15][16]. Brunswijk ontkende bij beide gevallen schuldig te zijn en zei dat hij zijn rijkdom verworven heeft door handel in goud.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Ronnie Brunswijk is een oom van de Nederlandse komiek Steven Brunswijk[17] en van de Surinaamse professionele kickbokser Clyde Brunswijk.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Ashwin Adhin
Vicepresident van Suriname
2020 - heden
Opvolger:
-
Voorganger:
Jennifer Geerlings-Simons
Voorzitter van De Nationale Assemblée
2020
Opvolger:
Marinus Bee