Ronny Mosuse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ronny Mosuse
Ronny Mosuse tijdens een optreden
Algemene informatie
Geboren Antwerpen, 17 mei 1971
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) New wave
Poprock
Jazz
Wereldmuziek
Beroep Zanger en muzikant
Instrument(en) gitaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Actief in The B-Tunes
In deze formatie 1987
Actief in The Radios
Functie(s) Zanger, bassist
In deze formatie 1989 - 1994
Actief in CPeX
Functie(s) Zanger, bassist
In deze formatie 1994 - heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ronny Mosuse (Antwerpen, 17 mei 1971) is een Vlaamse zanger, muzikant, songwriter en muziekproducent.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 nam hij samen met zijn broers Robert en Jean-Paul deel aan Humo's Rock Rally.[1] Hun groep The B-Tunes eindigde derde, na Ze Noiz en The Romans. Ze brachten de single "Stone cold woman" uit in een productie van Wouter Van Belle. Op aanraden van Hugo Matthysen zag en hoorde Bart Peeters de broers bezig en richtte hij samen met Robert en Ronny de The Radios op (Ronny schreef onder andere mee aan "She Goes Nana").

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 90 was hij muziekproducent voor het programma De (v)liegende doos, componist voor kindermusicals over Suske en Wiske en Pippi Langkous en presenteerde Rock Rapport. Hij had ook twee gastrollen bij de Vlaamse serie van F.C. De Kampioenen: in 1991 als voetballer in aflevering 13 van reeks 2 'Verliefd' en in 2010 als jurylid bij een zangwedstrijd (aflevering 3 van reeks 21 'Music Maestro').

Hij had een rol als Sylvain in de absurd komische reeks Het Peulengaleis op Canvas die tussen 1999 tot 2005 op Canvas uitgezonden werd.

In 2021 kwam het 7e seizoen Liefde voor Muziek uit waar Ronny nummers coverde van de anderen (Tourist LeMC, Bert Ostyn, Emma Bale, Geike Arnaert, Willy Sommers, Cleymans & Van Geel) - en uiteraard ook omgekeerd.

Muziek & theater[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte mee aan het radioprogramma Cuisine X op Studio Brussel dat hij in 2001 samen met Steven Van Herreweghe presenteerde. Hij speelde bij de The Clement Peerens Explosition als Sylvain Aertbeliën en maakte ook zijn opwachting bij K's Choice en Hooverphonic.

Eind 2002 bracht hij het album Stronger uit, opgedragen aan zijn overleden broer Robert. In 2003 toerde hij door Vlaanderen met een strijkkwartet, waar Canvas een tv-special rond bracht. In het najaar van 2004 ging hij op tournee met een blazerskwartet.

"Alles wat je doet", een nummer dat geproduceerd werd door Jan Leyers, won in 2005 de Prijs van het beste Lied van Radio 2. In het najaar van 2005 kwam zijn eerste Nederlandstalig album "Altijd Oktober" uit.

De jaren daarop toerde hij met dat programma in een "pop"-bezetting in theaters. Zijn theaterprogramma Man met een boodschap bevatte teksten van onder andere Herman Brusselmans, Rick de Leeuw en Frank Vander linden.

In januari 2008 bracht hij de opvolger "Allemaal Anders" uit, een eveneens Nederlandstalig album dat voortsproot uit een reis naar Congo.

In 2022 gaat hij solo op tournee met Solo Plus. Eind 2022 staan de afscheidsconcerten van CPEX gepland.

Met Hugo Matthysen en Aram Van Ballaert treedt hij in 2023 op met Humoram!.

SOS Kinderdorpen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Samen met Vincent Kompany trok hij de campagne voor Congo mee op gang. Getweeën steunen ze de bouw van een SOS Kinderdorp in Kinshasa.