Roodborsthoningzuiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roodborsthoningzuiger
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Roodborsthoningzuiger (Chalcomitra senegalensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Passeroidea
Familie:Nectariniidae (Honingzuigers)
Geslacht:Chalcomitra
Soort
Chalcomitra senegalensis
(Linnaeus, 1766)
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodborsthoningzuiger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De roodborsthoningzuiger (Chalcomitra senegalensis, synoniem: Nectarinia senegalensis) is een soort honingzuiger uit Afrika

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De roodborsthoningzuiger is ongeveer 15 cm lang[2] en heeft een vleugelspanwijdte tussen de 25 en 30 cm en een gewicht van 10-11 gram. Het zijn luidruchtige vogels. De lange snavel is omlaag gebogen en spits op het eind. Het mannetje heeft in de paartijd een fantastisch en opvallend verenkleed. De basiskleur is zwart met helder rode borst. De kruin en de keel zijn glanzend groen gekleurd. De iriserende kleuren worden veroorzaakt door een speciale structuur van de veren, zodat licht van bepaalde golflengten heel levendig wordt weerkaatst. Het vrouwtje is donkerbruin van boven en van onder lichtbruin gespikkeld.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals andere honingzuigers voeden ze zich hoofdzakelijk op nectar, hoewel ze ook op insecten foerageren, vooral als ze jongen hebben. Ze hebben een snelle, directe vlucht en kunnen net als een kolibrie in de lucht op één plek blijven fladderen om nectar uit een bloem te halen. Meestal strijken ze onder aan de bloem neer om bij de nectar te komen.

De roodborsthoningzuiger is een zeer levendige vogel die bijna altijd in beweging is. Meestal zitten ze hoog in de boomtoppen, maar ze komen betrekkelijk vaak naar beneden en zitten ook op de grond. De mannetjes zijn agressief tegen elkaar en vliegen soms over lange afstanden achter elkaar aan. Het zijn geen schuwe vogels; vaak kunnen ze op slechts een paar meter afstand waargenomen worden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ze leven in Afrika ten zuiden van de Sahara, met uitzondering van delen van Zuid-Afrika en Namibië. Hun leefgebieden zijn open bossen, savannes en struikgewas langs rivieroevers. De soort is vrij algemeen (in Gambia is het de meest waargenomen soort honingzuiger[3]) en zeker niet bedreigd.[1]

De soort telt zes ondersoorten: