Roodbuikeekhoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roodbuikeekhoorn
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Pallas' eekhoorn in Taipei
Pallas' eekhoorn in Taipei
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Sciuridae (Eekhoornachtigen)
Geslacht: Callosciurus
Soort
Callosciurus erythraeus
(Pallas, 1779)
Afbeeldingen Roodbuikeekhoorn op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodbuikeekhoorn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren
Video van de ondersoort Callosciurus erythraeus thaiwanensis

De roodbuikeekhoorn (Callosciurus erythraeus), ook bekend als pallaseekhoorn, is een eekhoornsoort uit het geslacht Callosciurus. Hij werd vroeger ook driekleureekhoorn genoemd, maar die naam wordt tegenwoordig gebruikt voor de Prevosts (klapper)eekhoorn (Callosciurus prevostii), een eekhoorn van hetzelfde geslacht.

Verspreiding[bewerken]

De soort Callosciurus erythraeus komt van oorsprong voor in India, China (de volksrepubliek, Taiwan en Hongkong), Indochina, het schiereiland Malakka, Myanmar (Birma) en Thailand. De natuurlijke habitat varieert van loofbossen in de tropische en subtropische zones tot loof- en naaldbossen in de subalpine zone tot boven de 3000 meter. Roodbuikeekhoorns hebben een territorium dat 1 tot 3 hectare kan omvatten.

Voortplanting[bewerken]

Roodbuikeekhoorns krijgen jaarlijks 1 tot 3 nesten van maximaal 2 jongen. Het gewicht van volwassen roodbuikeekhoorns is met 280 tot 420 gram te vergelijken met die van de gewone eekhoorn.

Invasieve soort[bewerken]

In toenemende mate komt de soort als invasieve soort echter ook daarbuiten voor, zoals in Argentinië, Japan, Frankrijk en Nederland, waar ze zowel in plattelandsgebieden als stedelijke gebieden worden aangetroffen. Uit onderzoek in Frankrijk is geconstateerd dat op plekken waar roodbuikeekhoorns voorkomen, de populatie inheemse (rode) eekhoorns op termijn afneemt. Daarnaast kan het dier schade veroorzaken aan bijvoorbeeld bomen of kabels en volgens Japans onderzoek via ectoparasieten bepaalde ziekten overdragen (o.a. de pestbacterie Yersinia pestis, de tyfusbacterie Rickettsia typhi en de Japanse gevlekte koortsbacterie Rickettsia japonica). In Nederland is het houden van de roodbuikeekhoorn, Amerikaanse voseekhoorn (Sciurus niger) en grijze eekhoorn (S. carolinensis) sinds eind 2009 verboden.[2] In december 2011 werd in de Nederlandse gemeenten Weert en Leudal besloten tot het levend vangen van Pallas' eekhoorns.[3]