Roode Vaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow blue.svg Roodevaart

De Roode Vaart is een kanaal in Noord-Brabant. Het verbindt de Mark via Zevenbergen en Moerdijk met het Hollandsch Diep. Sinds het dempen van de Noord- en Zuidhaven, in het centrum van Zevenbergen, bestaat de Roode Vaart uit twee afzonderlijke delen. De verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke traject is tegenwoordig overkluist. In het kader van het Centrumplan Zevenbergen wordt momenteel het opengraven van de gedempte haven voorbereid.

Omschrijving[bewerken]

De Roode Vaart watert af naar de Mark-Dintel en wordt van het Hollandsch Diep gescheiden door een schutsluis. Ten noorden van Zevenbergen is de Roode Vaart circa 25 tot 30 m breed. Op het zuidelijke traject is de breedte circa 18 m. Ten noorden van Zevenbergen wordt een peil van circa 0,55 m boven NAP gehandhaafd. Op het zuidelijke traject ligt de waterstand rond NAP. De Roode Vaart fungeert als boezemsysteem voor de aangrenzende poldergebieden. De belangrijkste afvoergemalen zijn gemaal De Eendragt (capaciteit 2 m³/s) ten noorden van Zevenbergen en gemaal Den Biggelaar (4 m³/s) die direct ten zuiden van Zevenbergen afwatert op de Roode Vaart.

Geschiedenis[bewerken]

De Roode Vaart was oorspronkelijk een riviertje, waarschijnlijk een zijtak van de Mark-Dintel. Na de Sint-Elisabethsvloed werd de Roode Vaart een zeearm die in verbinding stond met de (nu verdwenen) Mooie Keene in het westen en met het Hollandsch Diep in het noorden. De omgeving van de Roode Vaart werd in de eeuwen erna geheel ingepolderd en de Roode Vaart zelf werd vergraven tot kanaal.