Beluister (info)

Roodehaan (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roodehaan
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Roodehaan (Groningen)
Roodehaan
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Groningen
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,23 km²
Inwoners
(2008)
30
Overig
Netnummer 050
Woonplaats (BAG) Groningen
Detailkaart
Kaart van Roodehaan
Locatie in de gemeente Groningen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Roodehaan is een gehucht in de gemeente Groningen in de provincie Groningen in Nederland. Het ligt aan het Winschoterdiep tegen de grens met de gemeente Midden-Groningen. Iets naar het westen, ten oosten van Euvelgunne, lag vroeger het gehucht Oude Roodehaan, dat echter grotendeels is gesloopt voor de uitbreiding van een bedrijventerrein. Samen met Middelbert, Engelbert en Euvelgunne wordt Roodehaan ook aangeduid als een van de MEER-dorpen. Het gehucht is vernoemd naar herberg 'De Roode Haan', die hier vroeger aan het Winschoterdiep stond.

Het gehucht lag oorspronkelijk aan de Hunze. Rond 1400 werd al een begin gemaakt met de aanleg van het latere Winschoterdiep tot aan de Hunze bij Roodehaan. De oude loop van de Hunze is sindsdien geheel verzand maar nog duidelijk terug te vinden in het landschap. Ondanks geheel dichtbouwen van het landschap, zijn er nog sporen te vinden van de oude loop in de Hunzezone, een ecologisch groen gebied die de oude loop van de Hunze volgt over de Euvelgunnerweg, tevens langs de oude grens tussen Noorddijk en Groningen.

De oude verbinding Tussen Roodehaan, Oude Roodehaan, Euvelgunne en Oosterhoogebrug werd vroeger gevormd door de Hunze (grofweg lopend vanaf de Duikerkenstraat/ Vagron tot aan de huidige woonschepenhaven, en verder via de wijken Hunze, Innerdijk, Beijum en Selwerd) De nu nog deels bestaande Euvelgunnerweg verbond de Brug bij Noorderzanddijk/Duinkerkenstraat (gemaal Folkerts) met de verschillende dorpen tot aan de Oosterhogebrug en Driewegssluis. Deze oude verbindingsweg is tegenwoordig deels fietspad. Tevens heeft de aansluiting van het voormalige Woldjerspoor op het regulier spoorwegennet aan het begin van de Euvelgunnerweg in Roodehaan gezeten. Naast de boerderij 'Hunzeheerd' zijn sporen van de oude spoordijk te vinden. Tussen 1929 en 1941 lag hier bij het gehucht een stopplaats in de Woldjerspoorweg. Bij Roodehaan ligt een camping.

Aan het Reitdiep in de gemeente Het Hogeland ligt een ander gehucht met de naam Roodehaan.

Zie de categorie Roodehaan (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.