Roodharigendag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Roodharigendag, tegenwoordig Redhead Days, is een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in de Nederlandse stad Breda. Het doel van deze dag is het promoten van het fenomeen rood haar en kunst. Het evenement trekt bezoekers uit de hele wereld. Voor iedere editie wordt er een thema en een kleur gekozen. De traditionele groepsfoto wordt gemaakt van roodharigen met dezelfde kleur kleding.

2005[bewerken]

Kunstschilder en organisator Bart Rouwenhorst zette in 2005 een oproep in de krant voor roodharige vrouwen en meisjes om model te staan voor zijn schilderijen. Uitgangspunt was het vinden van 15 modellen. Er werd echter massaal gereageerd. Zo massaal dat Rouwenhorst besloot samen met Jan Eijsbouts, eigenaar van cultureel centrum InDeBrouwerij, een heuse Roodharigendag te organiseren. De eerste Roodharigendag werd gehouden op 24 september 2005 in Asten. Op deze dag waren er diverse fotoshoots, bracht operazangeres Annelie Brinkhof haar zang ten gehore en werden er groepsfoto’s van de 150 roodharigen gemaakt vanuit een hoogwerker. [1]

2007[bewerken]

Roodharigen poseren in 2007

Op 2 september 2007 werd de Roodharigendag voor de tweede keer georganiseerd. De belangstelling was ditmaal nog veel groter; zo'n 800 roodharigen kwamen bijeen in Breda. De activiteiten van deze dag vonden plaats in en om de Grote kerk. In de kerk waren er exposities van 16 fotografen en 1 schilder, met in totaal 85 kunstwerken. Daarnaast was er nog een schilderijenexpositie en een foto-expositie. Wetenschapper Tim Wentel gaf een lezing over de herkomst en medische betekenis van rood haar, van genetische achtergronden tot fabels en feiten die er over roodharigen bekend zijn. Verscheidene cafés en restaurants organiseerden iets extra's zoals een buikdansworkshop of een gratis bonbon of aardbeien. Verder waren er gratis fotoshoots door professionele fotografen. De massale fotoshoot in het Valkenbergpark was het hoogtepunt van de dag. Hier stonden 581 roodharigen model voor diverse groepsfoto's door Bart Rouwenhorst en werd door de media het evenement vastgelegd.

2008[bewerken]

Roodharigen poseren in 2008

Op 7 september 2008 was de derde editie van de Roodharigendag. Er waren duizenden roodharigen uit 15 landen.

Door een kunstcommissie waren 40 kunstenaars geselecteerd welke tijdens de RH08-expo van 24 augustus tot en met 7 september hun werken lieten zien. Het thema van deze expositie was 'Rood haar, sproetjes, roodharigen en identiteit'. In de aanloop naar de roodharigendag 2008 opende artistiek leider Jos Vogelpoel op 24 augustus de kunsttentoonstelling RH08 in de Grote Kerk van Breda. Veertig kunstenaars van verschillende disciplines stelden hierin hun werk tentoon. De tentoonstelling was te bezichtigen tot en met de Roodharigendag, op 7 september 2008.

Net als voorgaande jaren hield Breda's kunstenaar en geestelijk vader van de Roodharigendag, Bart Rouwenhorst, een grote fotoshoot waarbij alle aanwezige roodharigen gezamenlijk op de foto gingen. Verder was de dag gevuld met creatieve, muzikale en culinaire activiteiten.

2009[bewerken]

Op 5 en 6 september 2009 was de vierde editie van de Roodharigendag. Er waren weer duizenden roodharigen uit de hele wereld, onder wie een Mexicaanse en een Australische deelnemer. De groepsfoto werd weer in het Valkenbergpark genomen. Daarnaast was er ook een modeshow door diverse ontwerpers, muziekoptredens, lezingen, fotoshoots en nog meer. Het evenement haalde meer dan honderd Duitse kranten en werd verslagen door tv-ploegen van onder meer de BBC.

2010[bewerken]

Op 4 en 5 september 2010 was de vijfde editie van de Roodharigendag in Breda. Er waren zo'n 4.000 roodharigen uit de hele wereld. Het hoogtepunt was de groepsfoto op 5 september. Deze keer waren er filmploegen uit nog meer landen, waaronder het Russische nieuws. Kenmerkend aan deze editie was de verdere internationalisering. Omdat er steeds meer mensen uit de rest van de wereld komen, krijgt het evenement een internationale sfeer. Er waren groepen Italianen, Fransen en Duitsers die met T-shirt en vlaggen uitdroegen waar ze vandaan kwamen. De zeven hotels in de binnenstad van Breda waren het weekend allemaal volgeboekt.

2011[bewerken]

Op 2, 3 en 4 september 2011 was de zesde Roodharigendag 2011. Deze editie duurde voor het eerst drie dagen; op vrijdagavond 2 september was er een informele opening voor de organisatoren en een aantal gasten uit Nederland, Duitsland, Engeland, Ierland en de Verenigde Staten. Hoewel er regen was voorspeld, was de opkomst even groot als in 2010. Het aantal fotoshoots was uitgebreid.

2012[bewerken]

Van 31 augustus t/m 2 september 2012 was de zevende editie van de Roodharigendag, die ook dit jaar weer in Breda werd gehouden. Gezien het globale publiek van het festival werd dit jaar besloten de naam 'Roodharigendag' officieel te wijzigen in 'Redhead Days'. Dit keer werd het evenement geopend met een Kick-Off party in Mezz Breda, op vrijdagavond 31 augustus. Hier werd een verkorte versie van de documentaire 'Being Ginger' vertoond en speelde de band 'Convoi Exceptional'.

Tijdens deze editie werd het wereldrecord roodharigen op één plek verbroken met 1255 roodharigen die 10 minuten bij elkaar stonden.[2] Dit jaar kwamen er volgens de organisatie tussen de 4000 en 5000 roodharigen uit meer dan 60 landen bijeen. Tevens waren er media vanuit de hele wereld naar Breda afgereisd, waaronder een TV ploeg uit Australië en een documentairemaker.

2013[bewerken]

Van 30 augustus t/m 1 september 2013 vond de achtste editie van de Roodharigendag plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement werden de activiteiten deels bekostigd middels crowd funding.[3] Voor de tweede maal werd het festival geopend met een Kick-Off Party in Mezz, waar 'Vanessa Voss & Band' optrad en de korte film 'Luim MC1R' werd vertoond.

Tijdens dit weekend werd de documentaire Being Ginger[4] tweemaal vertoond in een uitverkocht Chassé Theater. Op zondag 1 September 2013 werd het in 2012 gestelde wereldrecord "roodharigen op één plek" verbroken. Een officieel jurylid van Guinness Book of World Records was aanwezig om de recordpoging te beoordelen en bekend te maken dat er met 1,672 roodharigen een nieuw record was gevestigd.[5] Volgens de organisatie kwamen er tijdens Redhead Days 2013 meer dan 5000 roodharigen uit ruim 80 landen naar Breda. Ook waren er mediaploegen vanuit de hele wereld op het festival aanwezig.

2014[bewerken]

De negende editie van de Roodharigendag vond plaats op 5, 6 en 7 september 2014. Bezoekers konden meebeslissen over het thema en de dresscode. Men koos voor het thema 'Wonderland' en voor de kleur paars. Met de opbrengst van een crowdfundingcampagne gedurende het voorjaar kon de organisatie een aantal nieuwe activiteiten aanbieden. Een eindfeest, een speed meet en een high tea werden aan het programma toegevoegd. Ook vonden er enkele ballonvaarten plaats.

De tentoonstelling in de Grote Kerk was een foto-expositie van Thomas Knights' "RED HOT" project.[6] Op diverse locaties in de binnenstad vonden andere, kleinere exposities plaats. Evenals het voorgaande jaar werd de film Being Ginger vertoond, en diverse cameraploegen waren aanwezig om opnames te maken voor nieuwe documentaires.

De officiële opening op zondagmorgen werd uitgevoerd door minister Ronald Plasterk, die vertelde vanuit zijn achtergrond als moleculair geneticus affiniteit te hebben met rood haar. Plasterk overzag eveneens de traditionele groepsfoto en maakte bekend dat met 1,714 roodharigen er een nieuw record was gevestigd. Volgens de organisatie trok het evenement dit jaar circa 6000 roodharigen uit 80 landen naar Breda.

2015 jubileumjaar met Vincent van Gogh[bewerken]

In 2015 werd gevierd dat de Redhead Days tien jaar bestaan. Speciaal thema was Vincent van Gogh: precies 125 jaar geleden overleed de wereldberoemde roodharige Nederlandse schilder. De jubileumeditie vond op 4, 5 en 6 september 2015 plaats in Breda. Op zondag 6 september stonden er 1721 roodharigen in het Valkenbergpark, 5 meer dan in 2014.

Externe link[bewerken]