Roodkeelforel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oncorhynchus clarkii
Oncorhynchus clarkii clarkii is een van de ondersoorten van de Oncorhynchus clarkii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Salmoniformes (Zalmachtigen)
Familie:Salmonidae (Zalmen)
Geslacht:Oncorhynchus (Pacifische zalmen)
Soort
Oncorhynchus clarkii
Richardson, 1836
Originele combinatie
Salmo clarkii Richardson, 1836
Synoniemen
  • Fario stellatus Girard, 1856
  • Salar lewisi Girard, 1856
  • Salmo purpuratus bouvieri Jordan & Gilbert, 1883
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oncorhynchus clarkii op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De roodkeelforel (Oncorhynchus clarkii, cutthroat trout in het Engels) is een soort van de straalvinnige vissen uit de familie van de zalmen (Salmonidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1836 door Richardson.

De roodkeelforel komt voor in de koude rivieren die uitmonden in de Grote Oceaan, in de Rocky Mountains en in het Grote Bekken. Als lid van het geslacht Oncorhynchus, is het een Pacifische forel, een groep zalmen en forellen die ook de meer voorkomende regenboogforel bevat. De cutthroat trout is populair in het sportvissen, vooral in het vliegvissen. De Engelse naam "cutthroat" verwijst naar de opvallende rode kleur aan de onderzijde van de onderkaak. De soortnaam "clarkii" is een eerbetoon aan verkenner William Clark, medeleider van de expeditie van Lewis en Clark.

De roodkeelforel verblijft en broed gewoonlijk in kleine tot middelgrote, heldere, zuurstofrijke en ondiepe rivier met een bodem van grind. Ze broeden ook in heldere, koude en middeldiepe meren. Ze komen van nature voor in de kleinere alluviale rivieren in het stroomgebied van de Grote Oceaan, het stroomgebied van het Grote Bekken en in de Rocky Mountains (stroomgebieden van de Grote Oceaan, Grote Bekken en Atlantische Oceaan). De roodkeelforel plant zich voort in de lente.

Er zijn vele ondersoorten van de cutthroat-forel die bedreigd zijn in hun natuurlijke habitat omwille van habitatverlies en de introductie van exoten. Van twee ondersoorten, O. c. alvordensis en O. c. macdonaldi, neemt men aan dat ze zijn uitgestorven. Een andere ondersoort is O. c. clarkii.