Roodkopmaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roodkopmaki
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2014)
Een roodkopmaki voedt zich met tamarindebladeren in Kirindy Forest
Een roodkopmaki voedt zich met tamarindebladeren in Kirindy Forest
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Onderorde: Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde: Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie: Lemuroidea
Familie: Lemuridae (Maki's)
Geslacht: Eulemur
Soort
Eulemur rufus
(Audebert, 1799)
Synoniem:
Eulemur fulvus rufus(Audebert, 1800)
)
Verspreidingskaart
Verspreidingskaart
Afbeeldingen Roodkopmaki op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodkopmaki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De roodkopmaki (Eulemur rufus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.

Taxonomie[bewerken]

De wetenschappelijke naam Eulemur rufus werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 1799 door Jean-Baptiste Audebert.[1] Later werd de roodkopmaki beschouwd als een van de zes ondersoorten van de bruine maki (Eulemur fulvus) en kreeg het de wetenschappelijke naam Eulemur fulvus rufus. Na taxonomisch onderzoek in 2001 werden al deze zes ondersoorten als echte soorten geklasseerd.[2] Bovendien werd in 2002 na DNA-onderzoek aangetoond dat maki's die eerder werden geklasseerd als E. rufus een eigen soort vormen, namelijk de Eulemur rufifrons.[3]

Wijfje (links) en mannetje (rechts)

Beschrijving[bewerken]

Een volwassen roodkopmaki weegt tussen de 2 en 2,75 kilogram en kan een kop-romplengte van 35 tot 48 centimeter. Zijn staart is tussen de 45 en 55 centimeter lang. Ze bewegen zich horizontaal voort over alle vier de poten. Beide seksen hebben een grijs tot grijsbruine staart en bovenzijde en een crèmegrijze onderzijde. Soms zijn de poten donkerbruin. De oren zijn gedeeltelijk in de vacht verborgen en ze hebben oranjerode ogen. Mannetjes en wijfjes verschillen in de tekening van de kop. Bij mannetjes is het gezicht donkergrijs tot zwart van de bek tot het voorhoofd. Boven de ogen heeft het mannetje lichtere plekken en ook de wangen zijn lichtgekleurd. Het gezicht van de wijfjes vertoont minder zwart, van de snuit loopt het zwart door tot tussen de ogen en eindigt in een zwarte streep die naar de kruin loopt. Ook hebben wijfjes minder behaarde wangen dan de mannetjes.

Leefwijze[bewerken]

De roodkopmaki brengt vrijwel zijn gehele leven door in de bomen, hij komt enkel op de grond om te drinken en om modder te eten. Ze foerageren meestal in gemengde groepen van 8 tot 10 dieren, maar dit aantal kan variëren van 4 tot 18 exemplaren. Roodkopmaki's in een groep communiceren met elkaar door middel van grommen en roepen. Wijfjes zijn, zoals bij alle lemuren, dominant, maar dit is in een groep nauwelijks waar te nemen. Het dieet wordt gedomineerd door fruit. Daarnaast eet de roodkopmaki ook bladeren, paddestoelen en geleedpotigen, vooral duizendpoten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De roodkopmaki leeft in regenwouden en droge loofbossen in het noordwesten van Madagaskar.

Bedreiging[bewerken]

De natuurlijke vijanden van de roodkopmaki zijn de fretkat en roofvogels, zoals de madagaskarhavik en de holenkiekendief. Een andere bedreiging is de vernietiging van zijn leefgebied door zwerflandbouw (slash-and-burn) en illegale houtkap. De status van de roodkopmaki is als 'kwetsbaar' opgenomen op de Rode Lijst van de IUCN.[1]