Roodpootpademelon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roodpootpademelon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Thylogale stigmatica.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Thylogale
Soort
Thylogale stigmatica
(Gould, 1860)
Afbeeldingen Roodpootpademelon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodpootpademelon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De roodpootpademelon (Thylogale stigmatica) is een kangoeroe uit het geslacht Thylogale. Deze soort leeft in het oosten van Australië en in zuidelijk Nieuw-Guinea.

Uiterlijk[bewerken]

De roodpootpademelon heeft een lichaamslengte van 53 tot 62 cm en een staart van 32 tot 45 cm lang. Het gewicht bedraagt 4 tot 6.5 kg. Mannelijke dieren zijn over het algemeen groter dan vrouwelijke roodpootpademelons. Het is een steviggebouwd dier met een korte, stijve staart die in rust tussen de achterpoten en het onderlichaam wordt gehouden. De rug is grijsbruin van kleur, de buik en hals zijn roomwit en de flanken, kop en poten zijn roodbruin.

Leefwijze[bewerken]

De roodpootpademelon is een planteneter die meestal solitair en soms in kleine groepen leeft. Deze soort is actief tijdens zowel de dag als de nacht. Overdag gaat de roodpootpademelon in het bos op zoek naar bladeren en afgevallen vruchten. 's Nachts verlaat het dier het bos om zich te voeden met gras. De roodpootpademelon gaat zelden meer dan zeventig meter van de bosrand vandaan tijdens het grazen. Bij gevaar vlucht het dier terug naar het bos. De roodpootpademelon kan tot acht jaar oud worden.

Verspreiding[bewerken]

De roodpootpademelon leeft in de dichte regenwouden, eucalyptusbossen en boomsavannes van de Australische oostkust en zuidelijk Nieuw-Guinea. In Australië komt de soort voor van het noorden van het Kaap York-schiereiland in Queensland tot Tamworth en Sydney in Nieuw-Zuid-Wales. In Nieuw-Guinea leeft de roodpootpademelon alleen in de savannes ten zuiden van de rivier Fly in zuidwestelijk Papoea-Nieuw-Guinea.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden vier ondersoorten onderscheiden: T. s. stigmatica uit de regio rondom Cairns in Queensland, T. s. coxenii die in Kaap York leeft, T. s. wilcoxi uit Nieuw-Zuid-Wales en zuidelijk Queensland, en T. s. oriomo die voorkomt op Nieuw-Guinea.