Rookgordijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het creëren van een rookgordijn.

Een rookgordijn is een tactische dikke rooklaag die andere zaken uit het zicht houdt of verdoezelt. In de communicatie kan in overdrachtelijke zin een rookgordijn worden opgeworpen, wat wil zeggen dat met tactiek iemand worden afgeleid van het eigenlijke (gespreks)onderwerp.

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Bij militaire inzet worden rookgordijnen veroorzaakt door rookbommen en/of rookgranaten om bijvoorbeeld een verrassingsaanval op te zetten of om een gebied te kunnen verdedigen.

Podiumtechniek[bewerken | brontekst bewerken]

Met podiumtechniek in de podiumkunsten of filmindustrie kan een rookgordijn worden toegepast voor het creëren van een sfeerbeeld. Om op mechanische wijze rook te produceren zijn er oilcrackers (plantaardige of minerale olie wordt door middel van perslucht verneveld), spuiten (olie of lysol wordt gemengd met lucht) en ultrasoon opgewekte rook (glycol/water-oplossingen worden tot kleine deeltjes ontleed).[1]

Communicatie (overdrachtelijk)[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de communicatie zijn verschillende gesprekstechnieken voorhanden om in een gesprek een rookgordijn op te werpen, ofwel: de ander trachten af te leiden. Zo kan bijvoorbeeld in een dispuut met een persoonlijke aanval (ad hominem) de ander mentaal uit balans worden gebracht en het onderwerp doen laten veranderen.