Rooms-katholieke Kerk in Noorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kathedraal van Sint-Olaf in Oslo, metropolitane zetel van de Noorse kerkprovincie

De Rooms-Katholieke Kerk in Noorwegen is een van de kleinere geloofsgemeenschappen in dat land.

In Noorwegen wonen ongeveer 100.000 katholieken (dat is ongeveer 2 % van de totale bevolking). Het is - evenals in de overige Scandinavische landen - een diasporakerk. Na de reformatie was van de Katholieke Kerk in deze streken nog maar weinig over. De Evangelisch Lutherse kerk werd de officiële religie. Van de 100.000 katholieken in Noorwegen, is ongeveer 70 % niet in Noorwegen zelf geboren.

Tot het midden van de negentiende eeuw was het belijden van het katholieke geloof niet toegestaan in Noorwegen. In 1843 stond koning Karel III de oprichting van een katholieke parochie in Kristiania toe. Niet lang daarna werden Noorwegen en Spitsbergen een apostolisch vicariaat. Ook de Nederlander Johannes Olav Smit (1883 - 1972) was enige tijd apostolisch vicaris in Noorwegen.

Tegenwoordig bestaat de Noorse kerkprovincie uit één bisdom: Oslo en twee prelaturen: Trondheim en Tromsø. Bernt Ivar Eidsvig (1953) is sinds 2006 de bisschop van Oslo. Er is geen aparte Noorse bisschoppenconferentie. De bisschoppen van de Scandinavische landen werken samen in de Conferentia Episcopalis Scandiae.

De nuntius voor Noorwegen is aartsbisschop Henryk Józef Nowacki, die tevens nuntius is voor Denemarken, Finland, IJsland en Zweden.

Externe link[bewerken]