Roosevelt Study Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingang van het Roosevelt Study Center

Het Roosevelt Study Center is een onderzoeksinstituut, conferentiecentrum en bibliotheek gespecialiseerd in twintigste-eeuwse Europees-Amerikaanse geschiedenis, gevestigd in het twaalfde-eeuwse Abdijcomplex in de Nederlandse stad Middelburg. Het RSC is vernoemd naar drie beroemde Amerikanen, van wie de voorouders in de 17e eeuw vanuit Zeeland naar de Verenigde Staten verhuisden: president Theodore Roosevelt (1858-1919), president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) en Eleanor Roosevelt (1884-1962).

Geschiedenis en activiteiten[bewerken]

Het Roosevelt Study Center (RSC) werd opgericht in 1986 en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Zeeland en particuliere bedrijven en instituten. Aan de basis van de oprichting stonden Arthur M. Schlesinger jr., een gerespecteerd Amerikaans historicus, en William vanden Heuvel, toenmalig voorzitter van het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute, die samen met de provincie Zeeland, Middelburg zagen als de plek om een Europese onderzoeksfaciliteit te huisvesten die gespecialiseerd zou zijn in twintigste-eeuwse Europees-Amerikaanse geschiedenis.

Het RSC werkt voor uiteenlopende zaken samen met Nederlandse universiteiten, de Theodore Roosevelt Association en het Roosevelt Institute. Zo waardeert het instituut elk jaar de beste Master thesis in Amerikaanse geschiedenis met de Theodore Roosevelt American History Award (TRAHA), die de winnaar het recht geeft op een reis langs alle belangrijke plaatsen van de Roosevelts in Amerika. Daarbij is het RSC ook regelmatig organisator of gastheer van congressen en symposia die te maken hebben met Amerikaanse geschiedenis.

Het RSC is één van de oprichters van het American Studies Network, een samenwerkingsverband tussen twintig Amerikaanse studiecentra in Europa. Het centrum geeft jaarlijks een nieuwsbrief uit, The Roosevelt Herald, en heeft een eigen publicatiereeks.

Collecties en onderzoek[bewerken]

Bibliotheek

Naast de uitgebreide boekencollectie, met meer dan 8500 items, heeft het Roosevelt Study Center ook de beschikking over verschillende microfilmcollecties en digitale bestanden, die genoemd staan onder het kopje "Collections" op de homepage van het RSC.[1]

Onderzoekers in Amerikaanse geschiedenis, cultuur of Nederlands-Amerikaanse betrekkingen worden geadviseerd contact op te nemen met het RSC, alvorens een bezoek te brengen aan de bibliotheek. Het Roosevelt Study Center heeft twee soorten beurzen om onderzoek in Middelburg
te stimuleren:[2] de Fulbright Distinguished Research Chair, die bedoeld is voor Amerikaanse onderzoekers, en de RSC onderzoeksbeurs, die Europese onderzoekers en studenten de mogelijkheid geeft onderzoek te doen naar uiteenlopende onderwerpen in de Amerikaanse geschiedenis zonder hiervoor de Atlantische Oceaan over te hoeven steken. Europese studenten kunnen ook een aanvraag doen voor een reisvergoeding via de European Association for American Studies, de EAAS reisbeurs.[3]

Four Freedoms Awards[bewerken]

In 1982, ter herdenking van het honderdste geboortejaar van Franklin D. Roosevelt en de tweehonderdjarige diplomatieke relaties tussen de Verenigde Staten en Nederland, werd er besloten om de Four Freedoms Awards, die gegeven wordt aan mensen die een tomeloze inzet hebben getoond in de vier principes (Vrijheid van meningsuiting, religie, gebrek en vrees) genoemd in Roosevelts Four Freedoms-speech in 1941, uit te breiden met een internationale uitreiking. Deze internationale ceremonie werd dat jaar gehouden in het Abdij van Middelburg, en vindt daar nog steeds elke twee jaar plaats. De Amerikaanse ceremonie wordt gehouden in de jaren tussen deze internationale ceremonies en vindt plaats in de plaats Hyde Park in de staat New York.

Externe links[bewerken]