Roots (2016)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roots
Genre Drama
Speelduur ±120 min. (per afl.)
383 min. (totaal)
Voice-over Laurence Fishburne
Muziek Alex Heffes
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Alissa M. Kantrow
Ann Kindberg
Uitzendingen
Start Vlag van de Verenigde Staten 30 mei 2016
Vlag van Nederland 4 september 2016
Einde Vlag van de Verenigde Staten 2 juni 2016
Vlag van Nederland 25 september 2016
Afleveringen 4
Zender History
RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Roots is een Amerikaanse televisieserie uit 2016 gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit 1977 die daarop weer gebaseerd is op de roman Roots: Wij zwarten van Alex Haley. Het werd geproduceerd met een budget van 50 miljoen. De serie ging in première 30 mei 2016 op History. Andere verwante series zijn Roots: The Next Generations, Roots: The Gift en Alex Haley's Queen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint eind 18e eeuw, als de Mandinka krijger Kunta Kinte uit Juffure in de West-Afrikaanse staat Gambia het slachtoffer wordt van praktijken die leiden tot onschuldig worden gevangen genomen en als slaaf te worden verkocht aan John Waller in de Noord-Amerikaanse Kolonie Virginia om gedwongen arbeid te verrichten. Kunta komt onder de hoede van de slaaf Fiddler terecht.

In het vreemde land zal hij zich verzetten en meerdere malen een poging doen om te ontsnappen. Om ervoor te zorgen dat hij niet meer kan ontsnappen, worden al zijn tenen van zijn rechtervoet afgehakt. Als de Verenigde Staten onafhankelijk wordt van het Koninkrijk Groot-Brittannië, trouwt Kunta met de slavin Belle. Samen krijgen ze een dochter die Kizzy wordt genoemd. Kizzy leert in het geheim lezen en als jonge vrouw wordt ze verliefd op de jonge slaaf Noah. Als ze zich bezighouden met een ontsnappingspoging, wordt Noah doodgeschoten en Kizzy doorverkocht aan Tom Lea in North Carolina. Dezelfde avond wordt ze door hem verkracht en negen maanden later krijgt ze een zoon die ze de naam George geeft.

Op jonge leeftijd wordt George het hulpje van slaaf Mingo die voor Tom Lea zich bezighoudt met hanengevechten. George wordt ook een ervaren hanenmeester voor Tom Lea en krijgt de bijnaam Chicken George. Als George een jonge man is, trouwt hij met de slavin Matilda en krijgen een aantal kinderen, waaronder Tom genoemd naar zijn meester. George wil zijn vrijheid kopen met geld dat hij verdient met de hanengevechten. Als Tom Lea hier aan mee lijkt te werken, wordt George door een verloren weddenschap aan de schuldeiser meegegeven, die ermee naar Engeland vertrekt voor hanengevechten daar.

Na jaren trouwe dienst daar keert George tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog terug naar de Verenigde Staten om Matilda en de kinderen weer te zien. Daar ontdekt hij dat ze in handen zijn van een nieuwe meester, Benjamin Murray. De kinderen van George zijn inmiddels groot geworden en zoon Tom is getrouwd met de slavin Irene die in verwachting is van hun eerste kind. Om ervoor te zorgen dat zijn familie ook in vrijheid komt, sluit hij zich aan bij het leger van Noordelijke Staten. Na de Amerikaanse Burgeroorlog wordt de slavernij afgeschaft en trekt George met zijn familie weg bij Murray. Tom en Irenes eerste kind Cynthia wordt geboren die later de grootmoeder wordt van de schrijver van het verhaal, Alex Haley.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen Datum op History Datum op RTL 4
Aflevering 1 30 mei 2016 4 september 2016
Aflevering 2 31 mei 2016 11 september 2016
Aflevering 3 1 juni 2016 18 september 2016
Aflevering 4 2 juni 2016 25 september 2016

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]