Roraima-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Roraima-formatie is een geologische formatie die aan het oppervlak ontsloten is in het noordoosten van Zuid-Amerika in het Hoogland van Guyana.

Geologie[bewerken]

Dit deel van Zuid-Amerika wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van het Guyanaschild, een stuk kraton daterend uit het Precambrium (meer dan 600 miljoen jaar (Ma) oud). Dit Guyanaschild heeft metamorfose, gebergtevorming en intrusies van stollingsgesteente ondergaan. Tijdens het Krijt werd concordant op dit geplooide stuk aardkorst een opeenvolging van zandstenen, schalies en conglomeraten afgezet. Aangenomen wordt dat dit in brak water is gebeurd. Ander onderzoek[1] toont aan dat delen van de formatie uit het oudere Proterozoïcum stammen. Tegenwoordig neemt men aan dat de formatie in verschillende fases tot stand is gekomen.

De zandstenen zijn roze, geel en wittig van kleur, veroorzaakt door meer of minder kwarts en veldspaten in het gesteente. De schalies zijn roodgekleurd of zwart, een kleur die een hogere concentratie aan organisch materiaal aangeeft. De formatie heeft een dikte van meer dan 2 km, uitzonderlijk voor één geologische formatie.

Ligging[bewerken]

Dagzomen van de Roraimaformatie beslaan een groot deel van Guyana, en tevens delen van Suriname, Venezuela, Colombia en het noorden van Brazilië. De totale oppervlakte is ongeveer 450.000 km². In rivieren die de Roraimaformatie doorsnijden, zijn diamanten gevonden[2].

De formatie moet behalve in het gebied waar ze tegenwoordig dagzoomt verder naar het zuiden dan het noorden van Brazilië (Hoogland van Mato Grosso) afgezet zijn geweest, want daar worden nog tafelvormige bergen (zogenaamde mesa's) aangetroffen. Door verschillen in competentie tussen de formaties, steken deze bergen, zogenaamde tepui's, uit in het landschap.

Tegenwoordig loopt de formatie vanaf de Tafelberg in Suriname via de Pacaraima-bergen in Centraal-Guyana door gedeelten van Venezuela en Colombia tot aan Noord-Brazilië. Enkele hoge bergen van de Roraimaformatie zijn de Pico da Neblina (2994 m), de Roraima (2772 m), de Ayanganna (2134 m) en de Wokumung (2042 m).