Rosa Spier Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Rosa Spier Huis is een woon- en werkcentrum voor oudere kunstenaars en wetenschappers. Het centrum is sinds eind 2019 gevestigd aan de Hector Treublaan 97 in Laren in Noord-Holland.

Geschiedenis[bewerken]

Het Rosa Spier Huis, locatie van 2018.

Het idee voor een 'veilige haven voor oudere kunstenaars' was afkomstig van de harpiste Rosa Spier. De bedoeling van het huis is het mogelijk te maken voor oudere kunstenaars om hun energie te blijven stoppen in hun werk en hun persoonlijke verzorging over te laten aan anderen. In 1963 richtte Henriette Polak de Rosa Spier Stichting op, die de bouw van het huis uiteindelijk mogelijk maakte.

Het huis was oorspronkelijk gevestigd aan de Esseboom 2 in Laren (Noord-Holland) en werd op 11 oktober 1969 geopend door Marga Klompé, de toenmalige minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. De appartementen in het huis boden plaats aan 73 bewoners. Daarnaast waren er gemeenschappelijke voorzieningen als een bibliotheek en een theaterzaaltje. Het complex werd in een paviljoen-achtige vorm ontworpen door bureau Goldschmidt & Verbruggen; de tuin was ontworpen door Mien Ruys.

In 2008 werd bekend dat de gemeente Laren en het stichtingsbestuur overwogen het Rosa Spierhuis af te breken en te vervangen door 68 appartementen. De Bond Heemschut wees in een brief op de grote cultuurhistorische waarde van huis en tuin.[1] Sindsdien hebben deskundigen en belanghebbenden geprobeerd de stichting en de gemeente op andere gedachten te brengen.

In mei 2014 bleek na een uitspraak van de Raad van State de sloop toch onherroepelijk te zullen doorgaan met onder meer als motivering: „Het huis uit 1969 en de omringende tuin staan niet op een monumentenlijst.”[2] In 2018 werd begonnen met de bouw van een nieuw pand aan de Hector Treublaan dat het oude huis in 2020 moet vervangen.[3]

Gebouw[bewerken]

Het Rosa Spier Huis omvat:

  • Anna-Stibbe concert- en theaterzaal,
  • Algemeen Atelier,
  • Muziekkamer,
  • Bibliotheek,
  • Leestafels,
  • Galeriecafé/restaurant,
  • Expositieruimte,
  • Terras en beeldentuin,
  • Privé-ateliers en studio’s,

Het Zorggebouw, verbonden met het Cultuurgebouw, heeft 45 zorgeenheden (voor bewoners met een intensieve zorgbehoefte) en 92 zelfstandige appartementen.

Bekende oud-bewoners[bewerken]

Externe link[bewerken]