Rosa van Lima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rosa van Lima
Rosa van Lima
Rosa van Lima
Geboren 20 april 1586 te Lima
Gestorven 30 augustus 1617
Zaligverklaring 1667 te Romr door Paus Clemens IX
Heiligverklaring 1671 te Romr door Paus Clemens X
Naamdag 23 augustus
Beschermheilige voor tuinders, bloemenhandelaren en rozenkwekers
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Rosa (van Lima) (Lima, 20 april 1586 - 30 augustus 1617) is een Peruaanse heilige. Zij werd als eerste Latijns-Amerikaanse vrouw heilig verklaard.

Rosa van Lima werd geboren als Isabel Flores de Olivia. Toen zij twintig jaar oud was, trad zij in bij de derde orde van de dominicanessen. Als kloosternaam koos zij Rosa. Zij leidde een zeer ascetisch leven. Rosa was bevriend met de heilige Martinus van Porres.

Rosa is in 1617 gestorven na een lange lijdensweg die eindigde in verlamming. Paus Clemens IX verklaarde haar in 1667 zalig. In 1671 werd zij door paus Clemens X heilig verklaard. Haar vaste iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder rozen en een ijzeren ketting om haar middel. Haar feestdag was eerst 30 augustus, maar tegenwoordig 23 augustus.

Rosa is de patroonheilige van Peru, Noord- en Zuid-Amerika en de Filipijnen. Rosa zou in 1671 - dus in het jaar van haar heiligverklaring - Sittard van de zwarte pest hebben bevrijd en is de beschermheilige van de stad waar ook een kapel, een processie en een kermis inclusief festival naar haar genoemd zijn. Hoewel het "algemeen bekend" is dat Rosa de stad voor de pest behoedde, ligt de werkelijkheid dichter in de buurt van het behoeden voor, een toen heersende, dysenterie-epidemie 1). Ook is Rosa de patrones van tuinmannen en bloemisten. Haar hulp wordt ook ingeroepen bij familieruzies en verwondingen.

In Peru wordt Rosa onder meer herdacht met een afbeelding op de hoogste muntuitgave van het land, namelijk op het biljet van 200 soles.

Noot[bewerken]

1) Vergelijk het verhaal van Rosa's bijna naamgenote, de middeleeuwse, in Sicilië overleden, heilige kluizenares Rosalia (1130-1166), aan wie ook wordt toegeschreven dat zij een stad (Palermo) van de pest gered zou hebben.