Rose Red

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rose Red is een driedelige miniserie uit 2002. Het script is geschreven door de Amerikaanse schrijver Stephen King. De totale lengte van de miniserie is 4 uur en 14 minuten.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Prof. Dr. Joyce Reardon is een psychologieprofessor die zich bezighoudt met paranormale verschijnselen. De rest van de universiteit, met name faculteitshoofd Dr. Carl Miller, ziet dit als een pseudowetenschap. Reardon zoekt een manier om paranormale verschijnselen te bewijzen. Ze wordt namelijk minder en minder serieus genomen, en Miller heeft haar aanstelling al laten beëindigen. Reardon wil daarom met een groep paranormalen een weekend in het spookhuis Rose Red (gebaseerd op het Winchester Mystery House in Californië) verblijven. Haar doel is een of meerdere paranormale verschijnselen uit te lokken, die ze als bewijs kan presenteren, zodat haar reputatie en carrière gered zijn.

De bouw van Rose Red was in 1906 begonnen, in opdracht van de familie Rimbauer. John P. Rimbauer, een oliemagnaat, liet het huis in het centrum van Seattle bouwen als huwelijksgeschenk aan zijn vrouw. Maar al tijdens de bouw eiste het huis mensenlevens. Ondertussen maken de Rimbauers een wereldreis. In Afrika werd Ellen Rimbauer ziek maar genas. Ze nam een dienstmeisje, Sukeena, mee. Terug in Rose Red kreeg Ellen twee kinderen: een zoon, Adam, en een dochter met een mismaakt armpje, April. In de loop der tijd maakte Rose Red nog meer slachtoffers. Onder hen was ook John Rimbauer zelf (hij viel uit een hoog raam), en April (ze verdween). De mannen kwamen gewelddadig om het leven, de vrouwen verdwenen. Tot 1950 liet Ellen Rose Red uitbreiden naar ontwerpen getekend door Sukeena, maar na haar verdwijning in 1950 groeide het huis uit zichzelf door. Ook kunnen gangen en kamers "zomaar veranderen", Rose Red kan zichzelf zo groot maken als het zelf wil. Na 1970 werd het huis verlaten, en hielden de verschijnselen op. Joyce Reardon gelooft dat het huis bij gebrek aan "voedsel" nu in een soort "slaaptoestand" is en hoopt met haar paranormale team een verschijnsel uit te lokken.

Het team bestaat uit:

  • Joyce Reardon (Nancy Travis), hoogleraar psychologie, niet paranormaal begaafd;
  • Steven Rimbauer (Matt Keeslar). Hij is nazaat van de Rimbauers, en heeft een liefdesrelatie met Joyce. Hij stelt het huis open voor de expeditie voor het gesloopt wordt voor appartementencomplexen. Hij is eveneens niet paranormaal begaafd, maar in Rose Red is hij telepathisch;
  • Annie Wheaton (Kimberly J. Brown), een autistisch maar zeer sterk telekinetisch meisje. Ze heeft verreweg de sterkste gaven;
  • Rachel Wheaton (Melanie Lynskey), de oudere zus van Annie die meegaat om haar te begeleiden. Met het geld dat ze hiervoor van Joyce krijgt betaald kan Annie misschien naar een speciale school;
  • Cathy Kramer (Judith Ivey), een oudere dame die automatisch kan schrijven;
  • Emery Waterman (Matt Ross) is retrocognisch. Hij hoopt met het geld een aantal schulden van hem en zijn moeder te betalen. Hij woont nog thuis bij zijn zeer dominante moeder, al is hij de dertig gepasseerd;
  • Nick Hardaway (Julian Sands), een telepaat;
  • Pam Asbury (Emily Deschanel), psychometrisch;
  • Victor Kandinsky (Kevin Tighe), precognitief. Hij verzwijgt dat hij een hartkwaal heeft.

Terwijl het team zich klaarmaakt stuurt de cynische Carl Miller een reporter, Kevin Bollinger, naar Rose Red. Deze moet het team bespioneren, en fotograferen als ze "iets paranormaals" doen. Ongetwijfeld wil Miller Joyce hiermee belachelijk maken zodat ze nog makkelijker ontslagen kan worden. Bollinger verdwijnt al vrij snel in de kas, na te zijn aangevallen door bijen.

Als de groep vrijdagmiddag arriveert reageert het huis direct met een spookwind op het binnentreden van Annie. De groep verkent het huis en krijgt al snel te maken met paranormale verschijnselen, zoals een spookachtig licht met daarin een geestverschijning, die Annie lijkt te lokken. Joyce waarschuwt de groep niet alleen op stap te gaan.

's Nachts wordt de groep door fantomen bezocht. Cathy wordt belaagd door een wezen onder het vloerkleed. Annie en Rachel worden belaagd door de geest van een klein meisje met een mismaakte arm. Emery wordt door de geest van een van de vrouwelijke slachtoffers van het huis "verleid". En Pam wordt door een imitatie-Cathy weggelokt naar de vijver. Daar treft Vic haar verdronken aan. Wanneer het standbeeld naast de vijver begint te bewegen rent hij terug naar het huis en krijgt een hartaanval. Emery, die door de spookverschijningen niet meer weet wat echt en niet echt is, negeert Vics kreten om hulp. Wanneer Nick arriveert en Vic probeert te helpen blijken alle deuren en ramen potdicht te zitten. Zelfs een poging om de ramen te breken mislukt: de oude enkele glazen zijn ineens sterker dan gepantserd glas. Vic overlijdt zonder dat iemand ook maar iets voor hem kan doen.

Intussen heeft het huis nog twee "bezoekers" aangetroffen. Carl Miller bezoekt het huis vanwege de verdwijning van Bollinger en Emery's moeder Kay Waterman gaat naar het huis omdat Emery haar niet heeft gebeld. Al snel raken ze beiden in een hysterische toestand en rennen doelloos rond.

Dan valt Annie hard op haar hoofd en raakt bewusteloos. Het huis lijkt te "ontspannen", de deuren openen spontaan weer. De groep die bij elkaar komt concludeert dat het huis gebruikmaakt van Annie en Steven. Steven heeft immers als laatste Rimbauer een speciale band met het huis en Annies gaven versterken de kracht van het huis. Een duistere macht, waarschijnlijk de geest van April, lijkt zich in Annie te hebben genesteld om haar gaven te misbruiken. Ook bloeien ineens de planten in de kas op.

De groep wil een ambulance halen maar Joyce is onverbiddelijk: Vic en de anderen vallen toch niet meer te redden en de politie zou het onderzoek ruïneren. Nick en Emery beschuldigen Joyce ervan dat ze van tevoren al wist dat hun bezoek zo'n krachtige reactie zou uitlokken. Wanneer Annie bijkomt sluit het huis onmiddellijk de buitendeuren. Emery raakt hierdoor vier vingers kwijt: afgehakt door de dichtslaande buitendeur. Ook nu, met twee doden en Emery die onmiddellijke medische hulp nodig heeft, wil Joyce niet van teruggaan weten.

Wanneer de avond valt stelt Emery voor om de macht van het huis te breken door Annie wat aan te doen. Cathy raakt hierdoor van streek en gaat naar de keuken, waar Nick haar nog maar net van een aanval van de moeder van Emery kan redden. Deze blijkt hysterisch en agressief en nauwelijks nog in staat tot het produceren van samenhangende zinnen, dus Nick ziet geen andere uitweg dan haar vast te binden. Wanneer ze echter terug willen keren naar de groep blijkt de gang veranderd en worden ze belaagd door datgene dat onder het tapijt zit. Deze entiteit, die de geest van Sukeena blijkt te zijn, grijpt Nick, en Cathy kan maar net gered worden van Aprils geest. Verder treft ze in het solarium het opgehangen lichaam van Kevin Bollinger aan. Ondertussen wordt Emery's moeder, vastgebonden en weerloos, door Sukeena meegenomen.

Uiteindelijk weet de groep via Cathy en Steven de kwaadaardige geest uit Annie te verdrijven. Het huis opent de deuren en de overgebleven bezoekers maken dat ze wegkomen. Behalve Joyce, die in een soort trance verkeert en koste wat kost haar onderzoek wil voortzetten. Emery wordt geconfronteerd met de geest van zijn moeder en verliest daarbij zijn hele hand. En Ellen Rimbauer probeert nog een keer Steven over te halen haar te helpen Rose Red te bouwen en groter te maken. Steven weigert en gooit de geestverschijning een hamer in het gezicht. Joyce ontwaakt uit haar trance als het te laat is en wordt ingesloten door de geesten van de slachtoffers van Rose Red.

Eenmaal buiten bombardeert Annie het huis telekinetisch met stenen als "straf". Een half jaar later komt de groep nog een laatste keer bijeen in de tuin van Rose Red voor de sloop gaat beginnen. Ze legger ieder een roos en vertrekken weer. Boven in de torenkamer kijken de geesten van Ellen, Sukeena en Joyce toe...