Roseanne Barr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roseanne Barr
Roseanne Barr in januari 2010
Roseanne Barr in januari 2010
Algemene informatie
Volledige naam Roseanne Cherrie Barr
Geboren 3 november 1952
Land Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Roseane Arnold, Roseanne Barr Arnold, Roseanne Arnold, Rosanne Barr, Rosanne, Roseanne, Roseanne Barr Pentland Arnold Thomas, Roseanne Thomas
Jaren actief 1985-
Beroep comédienne, actrice en politicus
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Roseanne Cherrie Barr (Salt Lake City (Utah), 3 november 1952) is een Amerikaans comédienne, actrice en politicus. Ze speelde onder meer in de naar haar vernoemde televisieserie Roseanne, waarin zij en John Goodman de hoofdrollen speelden.

Barr was, nadat ze vroegtijdig stopte met high school, onder andere bordenwasser in een restaurant in Salt Lake City. Op 17-jarige leeftijd werd ze moeder; baby Brandi Brown werd ter adoptie afgegeven. Ze trouwde met Bill Pentland en ze kregen drie kinderen. Pas zestien jaar later vond Roseanne haar draai als stand-upcomedian, en in 1987 kreeg ze haar eerste televisieserie: The Roseanne Barr Show. Dit was geen succes en de show werd al snel stopgezet.

In 1989 speelde Barr een van de hoofdrollen in de film She Devil, met als tegenspeelster Meryl Streep. Alhoewel deze film niet het succes bracht dat ze had verwacht, kreeg ze snel daarna een nieuwe televisieserie: Roseanne. Deze serie zou negen seizoenen lopen en maakte van Barr een nationale bekendheid.

Tijdens de opnames van Roseanne kreeg Barr in 1990 een relatie met Tom Arnold, die een bijrol in de serie speelde. Zij scheidde van Pentland en trad vier dagen na haar scheiding in het huwelijk met Arnold. Dit huwelijk duurde vier jaar. Barr beschuldigde Arnold van mishandeling en alhoewel dit nooit bewezen is werd de scheiding een feit.

Een jaar na de scheiding van Arnold trouwde Barr met bodyguard Benjamin Thomas. Met hem kreeg ze haar vijfde kind: Buck Thomas. In 2002 liep ook dit huwelijk op de klippen. Tegenwoordig woont Barr met haar jongste zoon Buck in Californië.

In 2012 won ze de Peace and Freedom Party conventie waarmee ze voor deze partij mocht deelnemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2012.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]