Roseraie Jean-Dupont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roseraie Jean-Dupont
Naam van het rosarium aan de ingang
Type Rosarium
Locatie Orléans (Frankrijk) in de wijk Saint-Marceau
Coördinaten 47° 53′ NB, 1° 54′ OL
Oppervlakte 2600 m²
Opening 1995
Beheerder de stad Orléans in samenwerking met de vereniging Les Amis des Roses Orléanaises
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Roseraie Jean-Dupont is een rosarium in de Franse stad Orléans voor het behoud van rozencultivars van historische kwekers en veredelaars uit Orléans en omgeving.[1][2] Het bevindt zich in de wijk Saint-Marceau, vlak achter de kerk Saint-Marceau, en heeft een oppervlakte van 2.600 m². Saint-Marceau was de bakermat van de rozenteelt in Orléans, en waar nu de woonwijk is waren vroeger tuinderijen. Het rosarium dankt zijn naam aan de tuinder Jean Dupont (1890-1968), wiens kwekerij hier gevestigd was.

Het rosarium werd in 1995 aangelegd door de vereniging Les Amis des Roses Orléanaises onder leiding van Marcel Turbat, de zoon van de beroemde rozenkweker Eugène Turbat (1865-1944).[3] De rozen uit de Jardin des Plantes in Orléans zijn in 2002 overgebracht naar het rosarium.

De rozencollectie omvat bijna tweehonderd verschillende rozencultivars die sinds de jaren 1820 in Orléans en omgeving zijn verschenen. De oudste rozencultivar in het rosarium is de roos 'Blanc Pur' (Mauget 1827). Een bijzonder groot aantal creaties verscheen eind 19e eeuw en begin 20e eeuw, toen de rozenteelt in Orléans in volle gang was. De families Barbier, Corboeuf, Fauque, Turbat, Hemeray-Aubert, Levavasseur en Robichon waren in deze periode de belangrijkste veredelaars. Er zijn ook hedendaagse rozen in het rosarium, zoals die van André Eve (1931-2015), een bekende veredelaar in de regio.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Rosarium[bewerken | brontekst bewerken]

Rozen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roseraie Jean-Dupont van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.