Rossige wilg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rossige wilg
Rossige wilg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Salicaceae (Wilgenfamilie)
Geslacht:Salix (Wilg)
Soort:Salix cinerea
Ondersoort
Salix cinerea subsp. oleifolia
Sm.
Rossige wilg op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Rossige wilg Salix cinerea subsp. oleifolia (synoniem: Salix atrocinerea (Brot.)) is een ondersoort van de Salix cinerea uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De rossige wilg is inheems in de Benelux.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bladeren zijn groen van kleur en lancetvormig tot omgekeerd-eirond en worden tussen de vijf en de zes centimeter lang. De bovenkant van de bladeren zijn glad van structuur terwijl de onderkant van de bladeren behaard is. De bladeren hebben vaak meer dan acht nerven. De steunbladeren zijn niervormig. De knoppen staan verspreid op de takken en hebben één knopschub. De knoppen zijn blauw-grijs van kleur.

De bloeiwijze is tweehuizig en uit zich in de vorm van katjes. De plant heeft zowel mannelijke als vrouwelijke katjes die variëren qua lengte van elkaar en variëren in lengte van 3.5 centimeter tot 10 centimeter. De plant bloeit van maart tot en met april. De rossige wilg wordt tussen de zes en de tien meter hoog.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De rossige wilg is een pioniersoort en komt voor in bosgebieden en op gronden waar verstoring heeft plaatsgevonden. De plant verdraagt geen zout en groeit graag op natte matig voedselrijke gronden. De plant verdraagt schaduw.

Voor vogels kan de rossige wilg aantrekkelijk zijn als nestelgelegenheid. Ook trekt het gewas diverse soorten insecten aan.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De rossige wilg komt voor door geheel Europa en delen van West-Azië. In Noord-Amerika komt de plant voornamelijk voor aan de oostkust van de Verenigde Staten. In Australië komt de soort sporadisch voor en in Nieuw-Zeeland komt de soort over het hele land verspreid voor. In Nederland en België is de soort vrij algemeen en niet beschermd, in België staat de soort echter wel op de rode lijst met als status niet bedreigd.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De rossige wilg is een kensoort van het Beuken-eikenbos en de Wormkruid-associatie.