Roswinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Lijst van aardbevingen bij Roswinkel in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Roswinkel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Roswinkel
Roswinkel
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Emmen Emmen
Coördinaten 52° 50′ NB, 7° 2′ OL
Overig
Postcode 7895
Netnummer 0591
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De kerk uit 1759 te Roswinkel

Roswinkel is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, met 834 inwoners (1 januari 2009).[1]

Geografie[bewerken]

Roswinkel is een ontginningsdorp, ontstaan in de Middeleeuwen op een zandrug van Westerwolde omringd door het Bourtangermoeras. Het wijkt daarmee af van de omliggende veenkoloniën. Wel is het een streekdorp, dat net als de meeste veendorpen hoofdzakelijk bestaat uit lintbebouwing. De omgeving bestaat uitsluitend uit landbouwgebied (veenontginningen).

Bezienswaardigheden en voorzieningen[bewerken]

Bezienswaardig is de Hervormde kerk uit 1759. Het dorp heeft behalve een openbare basisschool en voetbalclub SC Roswinkel geen eigen voorzieningen. Het is verder aangewezen op Emmer-Compascuum of Ter Apel.

Geschiedenis[bewerken]

Roswinkel wordt voor het eerst vermeld als Roeswinkel in een oorkonde uit 1327. Maar er zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op bewoning in de Karolingische tijd. Het dorp lag aan de beek de Runde. Het viel onder het kerspel van Emmen en kwam daardoor ook onder Drenthe, al waren de verbindingen met Westerwolde beter en had het met dit gebied ook grotere culturele overeenkomsten.

In de 18e eeuw is er een schans gebouwd nabij dit dorp met de naam Fort Roswinkel. Er werd veel boekweit geteeld op de veengronden. In het begin van de 19e eeuw was Roswinkel een streekcentrum getuige de relatief grote middenstand.

In de 19e eeuw werd het veen rond Roswinkel ontgonnen en werd de toegankelijkheid sterk verbeterd. De schans verloor zijn functie en verdween. De Runde verdween uit het landschap. In de eerste jaren van de 21ste eeuw wordt de Runde weer hersteld als waterloop. Op de plek van de voormalige schans werd het kunstwerk een Fort voor het water van Jeroen van Westen gebouwd.

Op 19 februari 1997 vond bij Roswinkel een aardbeving plaats met een kracht van 3,4 op de Schaal van Richter. Zie hiervoor ook de lijst van aardbevingen bij Roswinkel.

Zie ook[bewerken]