Rote Insel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van het Rote Insel

Het Rote Insel is een buurt in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg, maar is zelf geen afzonderlijke bestuurlijke entiteit.

Oriëntatiepunt en industrieel monument: een gashouder

De buurt is gelegen in een door spoorlijnen afgesloten driehoek in het zuidwesten van het stadscentrum. Deze relatief geïsoleerde ligging is de reden waarom de buurt een "eiland" wordt genoemd. De buurt is bekend om zijn merkwaardige geschiedenis, die exemplarisch is voor de geschiedenis van het moderne Duitsland sinds 1871. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, was ongeveer de helft van de buurt in gebruik voor het Pruisisch leger, terwijl de andere helft een uitgesproken arbeidersbuurt was, gedomineerd door linkse kiezers (vandaar de benaming "rood").

De buurt bleef tamelijk intact na de Tweede Wereldoorlog, waardoor het een bijzondere sfeer uitstraalt. Het is thans een gemengde buurt, bewoond door mensen van zeer verschillende afkomst, met een ongedwongen sfeer. De befaamdste bekendheid van de buurt is Marlene Dietrich, die in 1901 werd geboren in de Leberstrasse 65 (toen Sedanstrasse). Ze maakt thans deel uit van de plaatselijke folklore. Alfred Lion, in jazzkringen bekend als de stichter van het legendarische platenmerk Blue Note is eveneens in deze buurt geboren.