Rotem (Dilsen-Stokkem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rotem
Deelgemeente in België Vlag van België
Rotem (Dilsen-Stokkem)
Rotem (Dilsen-Stokkem)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Dilsen-Stokkem Dilsen-Stokkem
Coördinaten 51° 3′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,52 km²
Inwoners (01/01/2006) 3.689
(254 inw./km²)
Overig
Postcode 3650
Netnummer 089
Detailkaart
Locatie in Dilsen-Stokkem
Locatie in Dilsen-Stokkem
Portaal  Portaalicoon   België

Rotem is een dorp binnen de Belgisch-Limburgse fusiegemeente Dilsen-Stokkem.

Etymologie[bewerken]

De plaatsnaam 'Rotem' heeft een Frankische oorsprong. Het is opgebouwd uit twee bestanddelen: 'rode' (een gerooid bos) en 'heim' (woonplaats). Tot 1950 schreef men Rothem.

Geschiedenis[bewerken]

De deelgemeente Rotem telt vier woonkernen: Rotem (Hoogbaan), Oud-Rotem (de Schiervellaan), 'de Haagstraat' en 'het Reselt'. Fysisch gezien is het een deels Maaslandse, deels Kempense deelgemeente. Tenslotte ligt het oostelijke gedeelte in de riviervlakte van de Maas, en klimt het westelijke gedeelte 40 m naar het Kempens Plateau.

In de Romeinse tijd komt bij Rotem de heirbaan Maastricht-Nijmegen voorbij. Tegenwoordig loopt hierover de 'Hoogbaan'. Het oorspronkelijke Rotem wordt gesticht na 500. Het ligt op de oevers van een voormalige rivierarm van de Maas ('Kogbeek'). Na 1820 verschuift het centrum zich landinwaarts, in de richting van de Rijksweg en de Hoogbaan.

In 1174 verpandt keizer Frederik I Barbarossa een plaats genaamd Rotheim aan de prins-bisschop van Luik.[1] In 1190 lijkt Rotem deel uit te maken van de oude koninklijke fiscus van Maastricht.[2] Intussen is reeds het een bezit van het graafschap Loon geworden. De graaf richt te Rotem een hooggerechtshof op: de correctionele schepenbank van Valderen/Vonderen.

Rotem is een zelfstandige heerlijkheid. De plaatselijke landsheer verblijft in het kasteel Ommerstein. Op Oranjes eerste invasie wordt Rotem geplunderd door de troepen van Willem van Oranje. In 1660 wordt het bovendien getroffen door een zware overstroming. Gedurende de Franse tijd wordt Rotem omgevormd tot een gemeente. Door de 24 Artikelen verwerft het de Bichterweerd.

Belangrijk voor de ontwikkeling van Rotem zijn de aanleg van de Zuid-Willemsvaart (1826) en de spoorlijn Hasselt-Maaseik (1874). Langs de spoorlijn wordt de Zinkfabriek van Rotem opgericht (1912). De industriële activiteit is stilgelegd in 1966. De reusachtige installaties zijn uiteindelijk gesloopt in 2006.

In 1420 staat er reeds een windmolen in Rotem, op de hoek van de Hoogbaan en de Molenweg.[3] In 1632 wordt ze herbouwd als standerdmolen. Ondanks een bescherming van 1945 is de windmolen gesloopt in de jaren 1960 en 1970.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De St.-Monulphus-en-Gondulphuskerk

Natuur en landschap[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

      
 Neeroeteren      Elen 
   Brosen windrose nl.svg   
 Dilsen      Grevenbicht 

Externe link[bewerken]