Rothschild (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapenschild
Stamboom van de familie Rothschild

Rothschild is een internationale dynastie van Duits-Joodse oorsprong. De familie is vooral bekend door haar werk op financieel gebied, zoals bankieren. In Oostenrijk, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben veel leden van de familie adellijke titels.

Oorsprong[bewerken]

Mayer Amschel Rothschild (1744–1812) wordt doorgaans gezien als de stamvader van de Joodse familie. Hij was de zoon van Amschel Moses Rothschild,[1] een geldwisselaar. Hij werd geboren in het getto van Frankfurt am Main, maar werkte zich een weg omhoog in de bankierswereld. Zijn activiteit breidde zich al snel uit over Europa via zijn vijf zonen, die door hem werden uitgestuurd naar vijf grote Europese steden. Wel zag hij erop toe dat de controle over alle takken van zijn bedrijf altijd in handen van de familie bleef. Hij hield het fortuin bovendien in de familie via huwelijkspolitiek. Zijn zonen waren:

Het wapenschild van de familie is een gesloten vuist met daaromheen vijf pijlen, refererend aan de vijf zonen van Mayer Amschel Rothschild. Het familie-motto is: Concordia, Integritas, Industria, (Harmonie, Integriteit, Bedrijvigheid).[2]

In 1816 werden vier van de broers door de Oostenrijkse keizer Frans I in de adelstand verheven. Allemaal kregen ze de titel baron of freiherr. In 1885 kreeg Nathan Mayer Rothschild II, een lid van de Londense tak van de familie, de adellijke titel Baron.

Enkele telgen[bewerken]

Externe link[bewerken]