Rotsklimmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rotsklimmen

Rotsklimmen is zich voortbewegen op rotsen met klimmende bewegingen. Het in dit artikel bedoelde rotsklimmen wordt meestal gedaan als sport of recreatie, soms als beroepsactiviteit. Een beroepsactiviteit is bij rotsklimmen bijvoorbeeld het aanbrengen van beschermingsnetten op de rotsen die gelegen zijn langs de wegen. Het recreatief of als sport rotsen beklimmen heet klimsport.

De meeste rotsen in België vallen onder het beheer van klimclubs en privé instellingen zoals outdoor organisaties. Daar deze rotsen aan hoge prijzen worden gehuurd, onderhouden en uitgerust worden, is de toegang logischerwijs voorbehouden aan de leden en degenen die voldoen aan de door deze organisatie opgelegde toegangsvoorwaarden.

In Frankrijk zijn de meeste klim-rotsmassieven daarentegen vrij toegankelijk. Buitenlanders mogen in België op de klim-rotsmassieven indien zij in orde zijn met een UIAA-lidmaatschap. Voor Nederlanders bestaat in België een speciale regeling. Men moet bij het rotsklimmen eveneens rekening houden met de burgerlijke verantwoordelijkheid en zijn persoonlijke ongevallen verzekering, klimongevallen worden in vele gevallen slechts gedekt door een klimverzekering. Dit brengt mede dat een lidmaatschap bij een klim- en bergsportvereniging noodzakelijk is. Er bestaan initiatiedagen bij alle organisaties die het rotsklimmen voor één of twee dagen mogelijk maken. Outdoor organisaties hebben een eigen regeling, ook is het rotsklimmen hier beperkt tot het zogenoemd top-rope klimmen.

Externe link[bewerken]