Rotskoeskoes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotskoeskoes
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Smit.Pseudochirus dahli.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Pseudocheiridae (Kleine koeskoezen)
Onderfamilie:Pseudocheirinae
Geslacht:Petropseudes
Thomas, 1923
Soort
Petropseudes dahli
(Collett, 1895)
Afbeeldingen Rotskoeskoes op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rotskoeskoes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De rotskoeskoes (Petropseudes dahli) is een klimbuideldier uit de familie der kleine koeskoezen (Pseudocheiridae) dat voorkomt in Noord-Australië van de Kimberley (West-Australië) door het noorden van het Noordelijk Territorium, inclusief het Groote Eylandt, tot het nationale park Lawn Hill in Noordwest-Queensland. Daar leeft hij in rotsachtige, beboste gebieden. Het is de enige soort van het geslacht Petropseudes, dat verwant is aan Pseudocheirus en Pseudochirulus.

De rotskoeskoes is een gedrongen koeskoes met een staart die bij de wortel dik en behaard is, maar waarvan de tweede helft dun, roze en onbehaard is. De bovenkant is grijs, de onderkant vuilwit. Van de ogen tot midden op de rug loopt een donkere streep. De kop-romplengte bedraagt 335 tot 385 mm, de staartlengte 200 tot 270 mm en het gewicht 1200 tot 2000 g.

Deze soort leeft in paartjes of familiegroepen. Overdag vindt de rotskoeskoes beschutting in spleten in de rotsen, maar 's nachts verschijnt het dier en klimt het met het grootste gemak in rotsen en bomen. Dan eet het bladeren, bloemen en fruit. Er wordt een enkel jong per worp geboren; dat kan in elke maand gebeuren.

Literatuur[bewerken]

  • Groves, C.P. 2005. Order Diprotodontia. Pp. 43-70 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, Vol. 1: pp. i-xxxv+1-743; Vol. 2: pp. i-xvii+745-2142. ISBN 0 8018 8221 4
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0 19 550870 X