Rotssculpturen van Dazu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotssculpturen van Dazu
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 大足石刻
Traditioneel 大足石刻
Pinyin Dàzú Shíkè
Jyutping (Standaardkantonees) daai6 zuk1 sek6 hak1
Rotssculpturen van Dazu
Werelderfgoed cultuur
Rotssculpturen van Dazu
Land Vlag van China China
Coördinaten 29° 23′ NB, 105° 28′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 912
Inschrijving 1999 (23e sessie)
Kaart
Rotssculpturen van Dazu (China)
Rotssculpturen van Dazu
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Rotssculpturen van Dazu zijn een monument die in 1999 door UNESCO op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Het monument is te vinden nabij Dazu, een stadje in de provincie Chongqing in het middenwesten van China.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De sculpturen gaan terug tot de 7e eeuw en zijn zowel door boeddhistische, confucianistische als taoïstische filosofieën beïnvloed. In totaal zijn er 75 beschermde plekken met zo'n 50.000 beelden. Meer dan 100.000 Chinese karakters zijn in de rotsen gehakt. De eerste sculpturen stammen uit 650, ten tijde van de vroege Tang-dynastie. De belangrijkste periode was tegen het eind van de 9e eeuw, toen Wei Junjing, de prefect van Changzhou, op de berg Beishan ("noordelijke berg") met sculpturen begon.

In 1999 werden de sculpturen tot werelderfgoed verklaard. UNESCO verklaarde "...hun esthetische kwaliteit, hun rijke diversiteit aan onderwerpen, zowel seculier als religieus, en het licht dat zij werpen op het alledaagse leven van China gedurende deze periode. Zij vormen een bijzonder bewijs van de harmonieuze synthese van boeddhisme, taoïsme en confucianisme."

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Rotssculpturen van Dazu, Chongqing, Volksrepubliek China
Rotssculpturen van Dazu, Chongqing, Volksrepubliek China
Rotssculpturen van Dazu, Chongqing, Volksrepubliek China

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Chinese Muur · Heilige berg Taishan · Verboden Stad · Paleis van Mukden · Mogao-grotten · Mausoleum van de eerste Qin-keizer · Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian · Berglandschap van Huang Shan · Jiuzhaigou-vallei · Huanglong · Wulingyuan · Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde · Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu · Oud gebouwencomplex in de Wudangbergen · Historisch ensemble van het Potala-paleis in Lhasa · Jokhangtempel · Norbulingkatempel · Nationaal park Lushan · Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan · Oude stad Lijiang · Oude stad Pingyao · Suzhou · Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking · Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking · Rotssculpturen van Dazu · Wuyigebergte · Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun · Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Peking en Shenyang · Grotten van Longmen · Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem · Grotten van Yungang · Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan · Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo · Historisch centrum van Macau · Reservaten van de reuzenpanda in Sichuan · Yinxu · Diaolou en dorpen in Kaiping · Zuid-Chinese karstlandschap · Tulou in Fujian · Nationaal park Sanqingshan · Wutai Shan · Cultuurlandschap van het Westelijke Meer van Hangzhou · Tian Shan in Xinjiang · Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe · Het Grote Kanaal · Zijderoute: het wegennetwerk van de Chang'an-Tiensjancorridor · Sites van de Tusi · Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan · Hubei Shennongjia · Qinghai Hoh Xil · Gulangyu: een historische internationale nederzetting · Fanjingshan · Archeologische ruïnes van de stad Liangzhu · Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai · Quanzhou

Zie de categorie Dazu Rock Carvings van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.