Rotsterhaule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotsterhaule
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rotsterhaule
Rotsterhaule
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 400
Overig
Postcode 8463
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders A6 A7 N924
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Rotsterhaule is een streekdorp in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland, tussen het Tjeukemeer en Heerenveen en telt ongeveer 400 inwoners. Het vormt eigenlijk een tweelingdorp met Sintjohannesga. Tot 1 januari 2014 behoorde Rotsterhaule tot de gemeente Skarsterlân.

Naamgeving[bewerken]

De naam Rotsterhaule zou afgeleid zijn van het nabijgelegen Rottum. Rotsterhaule betekent dan iets als "hoogte (haule) in de buurt van Rottum". Al in 1490 heeft er in Rotsterhaule een Roomse kapel van het Haschker Convent-klooster (uit Haskerdijken) gestaan, het is aannemelijk dat er al eerder mensen woonden in het gebied. De kapel heeft tot 1580 dienstgedaan en stond op de kruising van de Streek en de Langedijk.

Veenafgraving[bewerken]

Het huidige dorp is ontstaan tijdens de ontvening van een laagveengebied. Tijdens de ontvening zijn veel bewoners uit de kop van Overijssel naar dit gebied getrokken. Na de Gieterse ontvening liepen de polders vol water die bij harde wind de bebouwing bedreigde. Rond 1860 is de Grote Veenpolder door vier windmolens drooggemalen. Van deze windmolens bestaat nog één exemplaar, deze is door de bevolking van de sloop gered: De Hersteller.

Na de droogmaling wordt het gebied hoofdzakelijk voor veeteelt gebruikt. Bij het dorp is een oorspronkelijk veengebied bewaard gebleven wat opgaat in het natuurgebied het Oosterschar, ongeveer 500 ha groot en wordt beheerd door It Fryske Gea.

Rotsterhaule

In het dorp zijn bakkerij Modderman (bekend van zijn pepernoten) en een supermarkt met postagentschap gevestigd.

Openbaar vervoer[bewerken]