Rotterdamse derby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotterdamse derby
Stad of regio Rotterdam
Eerste wedstrijd 22 mei 1921
FeyenoordSparta
Teams Feyenoord
Sparta Rotterdam
Excelsior
Recentste ontmoeting Sparta 0-1 Feyenoord
(31 oktober 2021)
Volgende ontmoeting 6 februari 2021 (FEY-SPA)
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Rotterdamse derby is de naam die gegeven wordt aan voetbalwedstrijden tussen twee van de drie clubs Feyenoord, Sparta Rotterdam of Excelsior, die alle drie afkomstig zijn uit Rotterdam.

Rotterdam is de enige stad in Nederland met drie professionele voetbalclubs. De enige andere Nederlandse stad met meer dan één professionele voetbalclub is Eindhoven, thuisbasis van PSV en FC Eindhoven.

Tegenwoordig worden de Rotterdamse derby's vaak gespeeld in vriendschappelijke omstandigheden, omdat er geen felle rivaliteit meer is tussen de clubs en de fans.

Clubs in Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Locatie Rotterdamse Eredivisie teams

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De drie professionele voetbalclubs gevestigd in Rotterdam zijn Feyenoord, Sparta Rotterdam en Excelsior. In de seizoenen 2016/17 en 2017/18 kwamen alle drie de clubs uit in de Eredivisie, waardoor deze competitie zes Rotterdamse derby's telde. Dat is echter meestal niet het geval. Sparta, ooit een grote club en een serieuze concurrent van Feyenoord, bracht een aantal jaar door in de Eerste divisie; Excelsior speelde zelfs vaker in de Eerste divisie dan op het hoogste niveau. Ook in de Eerste divisie vinden soms Rotterdamse derby's plaats.

Feyenoord is de bekendste club van Rotterdam. De club heeft zijn oorsprong in het stadsdeel Feijenoord in het zuiden van Rotterdam. Samen met Ajax en PSV, maakt Feyenoord deel uit van de traditionele top drie clubs in Nederland. Sparta Rotterdam - opgericht in 1888 - is de oudste professionele voetbalclub in Nederland. De club is gevestigd in Spangen, een wijk in het stadsdeel Delfshaven in het westen van Rotterdam. Excelsior werd opgericht als een van de eerste Nederlandse arbeidersklasseclubs in de wijk Kralingen in het oosten van Rotterdam.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal werden 22 landskampioenschappen gewonnen door clubs uit Rotterdam. Feyenoord verzamelde 15 kampioenstitels, terwijl Sparta Rotterdam zes keer de competitie won. De voormalige Rotterdamse amateurclub VV Concordia won de competitie één keer in het seizoen 1888-1889, dat was het eerste seizoen van de hoogste voetbalcompetitie in Nederland. Waar Feyenoord en Sparta Rotterdam succesvol waren op het hoogste niveau, won Excelsior alleen trofeeën in de Eerste divisie.

Erelijsten
Competitie Feyenoord Sparta Excelsior
Landskampioenschap 15 6 0
KNVB beker 12 3 0
Johan Cruijff Schaal 4 0 0
Eerste Divisie 0 1 3
Zilveren Bal 9 8 3
Totaal 40 18 6

Feyenoord - Sparta derby[bewerken | brontekst bewerken]

StadionFeyenoord.jpg Rotterdam spangen spartastadion.jpg
De derby tussen Feyenoord en Sparta.

De belangrijkste rivaliteit in Rotterdam bestaat tussen Feyenoord en Sparta Rotterdam. De derby tussen beide clubs wordt nog steeds gezien als een wedstrijd met veel traditie, maar de rivaliteit is niet zo meedogenloos als het vroeger was. De rivaliteit tussen beide clubs is vooral gebaseerd op het historische klasseverschil. Toen Sparta Rotterdam werd opgericht in 1888, was voetbal in Nederland alleen een hogereklassesport. Feyenoord aan de andere kant werd twintig jaar later opgericht, in het midden van het lagereklassedistrict Feijenoord. Het verschil in cultuur en achtergrond zorgde voor veel wrijving tussen de twee partijen.[1]

De eerste derbymatch tussen Feyenoord en Sparta was een vriendschappelijke wedstrijd op 22 mei 1921. Sinds de oprichting van Feyenoord in 1908 werkte de club zich zijn weg omhoog in het Nederlandse voetbalsysteem. In 1921 promoveerde Feyenoord voor het eerst in zijn bestaan naar de hoogste voetbalcompetitie in Nederland, terwijl Sparta degradeerde naar de lagere divisie. Een officiële competitiewedstrijd was niet mogelijk, dus een vriendschappelijke wedstrijd moest worden gespeeld om te beslissen wie echt de beste club was van Rotterdam. Feyenoord won de wedstrijd in het Spartastadion met 2-4. In het seizoen 1922-1923 werd de eerste officiële Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta gespeeld. Sparta nam revanche voor het eerdere verlies en versloeg Feyenoord twee keer met 1-0.[2]

Na Sparta's degradatie uit de Eredivisie na het seizoen 2009-10 was een Rotterdamse derby tussen beide clubs in de competitie niet mogelijk; vanaf seizoen 2016-2017 echter weer wel. De enige ontmoetingen tussen de twee clubs in de tussenliggende periode waren op 5 januari 2011, toen Feyenoord op het Kasteel de strijd om de Zilveren Bal met 2-4 won, en op 24 maart 2016, toen Feyenoord de benefietwedstrijd voor de Hartstichting in De Kuip met 2-0 won.

Feyenoord - Sparta Rotterdam[3][4]
Competitie Feyenoord Gelijkspel Sparta Totaal
Eredivisie 64 25 17 106
KNVB beker 1 2 1 4
Totaal 65 27 18 110

Sparta - Excelsior derby[bewerken | brontekst bewerken]

Rotterdam spangen spartastadion.jpg Rotterdam stadion woudestein.jpg
De derby tussen Sparta en Excelsior.

Die derby heeft betrekking op de twee Rotterdamse clubs die achter Feyenoord staan wat betreft prijzen en recente successen. Excelsior is gelegen in Kralingen (vroeger een eigen gemeente), in het oostelijk deel van de stad, terwijl Sparta afkomstig is uit Spangen, veel dichter bij het stadscentrum, en ze worden van elkaar gescheiden door hun respectievelijke histories.

In mei 2010 vond een memorable ontmoeting plaatsten tussen Sparta en Excelsior. Beide clubs speelden in het kader van de nacompetitie tegen elkaar. De ontmoeting vond plaats in de laatste ronde van play-offs met als inzet voor Sparta lijfsbehoud en promotie voor Excelsior. Na het 0-0 gelijkspel in de eerste wedstrijd maakte Sparta in de 92e minuut de 1-0 en leek dus lijfsbehoud veilig te stellen. Echter, in de 94e minuut scoorde Excelsior alsnog de 1-1. Op basis van uit gescoorde doelpunten won Excelsior de onderlinge ontmoeting en degradeerde Sparta uit de Eredivisie. Ondertussen wist Sparta al sinds 2007 niet meer te winnen van Excelsior. Op Woudestein winnen is voor Sparta al lang niet meer gelukt. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2004. De laatste keer dat Excelsior op het Kasteel won was in 2017.

Sparta Rotterdam - Excelsior[3][4]
Competitie Sparta Gelijkspel Excelsior Totaal
Eredivisie 15 5 8 28
Eerste divisie 2 3 3 8
KNVB beker 1 0 0 1
Totaal 18 8 11 37

Feyenoord - Excelsior derby[bewerken | brontekst bewerken]

StadionFeyenoord.jpg Rotterdam stadion woudestein.jpg
De derby tussen Feyenoord en Excelsior.

De minst gespannen derby in Rotterdam is de wedstrijd tussen Feyenoord en Excelsior. Beide clubs hebben dezelfde arbeidersklasseachtergrond en hebben een partnerschap op lange termijn sinds 1979, dat contractueel werd bezegeld in 1996. Excelsior werd de partnerclub van Feyenoord. Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst zijn de clubs gestart met een gezamenlijke regionale jeugdopleiding die BVO Feyenoord/Excelsior heet en voegen de clubs reserveteams samen. Ook bleven ze partners van elkaar.[5]. Erg veel leverde dit sinds het vernieuwde samenwerkingsverband in 2009 niet op. Alleen Jordy Clasie, Miquel Nelom en Kaj Ramsteijn wisten te overtuigen. Feyenoord plukte meer de vruchten van de samenwerking. Zo nam het Guyon Fernandez en Mitchell te Vrede over van Excelsior en ontwikkelde Clasie zich tot een van de beste middenvelders in de Eredivisie. Tegenwoordig leent Feyenoord nog nauwelijks spelers uit aan Excelsior.

Sinds de samenwerking tussen beide clubs hebben de Excelsior-fans en -spelers langzaam een fellere rivaliteit ontwikkeld met Feyenoord, maar zij zijn meer bezig met de strijd tegen Feyenoord dan andersom. Een meerderheid van de Excelsiorfans was altijd gekant tegen een partnerschap met Feyenoord. Michel van der Neut, voorzitter van Excelsior supporters club, beweerde: "Excelsior heeft haar ziel verkocht. Op deze manier houdt de club voor mij op te bestaan."[6]

De rivaliteit was lange tijd niet van belang, omdat Excelsior tussen 1987 en 2002 onafgebroken in de Eerste Divisie uitkwam en zodoende geen derby's met Feyenoord speelde. In 2002 promoveerde Excelsior echter, om sindsdien diverse keren tussen de Eredivisie en Eerste Divisie te wisselen. Ondanks de animositeit bij de supporters waren de derby's sportief vaak niet van belang: Feyenoord kon Excelsior meestal gemakkelijk de baas. Op 7 mei 2017 zorgde Excelsior echter voor een stunt door Feyenoord, dat bij een overwinning kampioen was geworden, met 3-0 te verslaan.

Feyenoord - Excelsior[3][4]
Competitie Feyenoord Gelijkspel Excelsior Totaal
Eredivisie 26 1 5 32
KNVB beker 0 1 1 2
Totaal 26 2 6 34