Roundheads

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schilderij van een roundhead door John Pettie

Roundheads was de spottende benaming die werd gegeven aan de veelal puriteinse factie in het Engelse parlement vóór, tijdens en na de Engelse Burgeroorlog. De uit verschillende religieuze en politieke groeperingen bestaande parlementaire partij onder leiding van John Pym en later Oliver Cromwell voerde een politieke en militaire strijd tegen de aanhangers van de koning, Karel I van Engeland. Deze laatsten stonden bekend onder de bijnaam Cavaliers, een benaming die ook als spotnaam was ontstaan, maar als geuzennaam door hen werd overgenomen. De roundheads hebben de aan hun toegevallen benaming echter nooit als zodanig beschouwd.

De term roundheads verwijst naar het door de meeste, maar zeker niet alle, aanhangers van de republikeinen gedragen kapsel, dat vrij kort rond het hoofd en op of boven de oren geschoren was. Dit in tegenstelling tot de meer flamboyante Cavaliers, die het haar meestal in lange krullen lieten vallen, hetgeen door hun tegenstanders werd gezien als een verwijfde dracht die volgens hen paste aan het hof van de als decadent beschouwde Karel I. De puriteinen daarentegen waren voorstanders van een eenvoudig en ingetogen leven. De haardracht was een op zich futiel en weinig politiek-getint verschil, maar de benamingen schetsten wel in algemene zin het verschil tussen de strijdende facties.

Er zijn verschillende theorieën in omloop over het ontstaan van de term 'Roundheads'.

Volgens de historicus John Rushworth werd het woord voor het eerst gebruikt op 27 december 1641 door een ex-officier tijdens een van de vele rellen die zich tijdens de ongeregeldheden voordeden. Hij zou zijn zwaard hebben getrokken met de woorden dat hij "de keel zou afsnijden van die round-headed dogs die een grote bek opzetten tegen de bisschoppen."

De puriteinse theoloog Richard Baxter schrijft de term toe aan Henriëtta Maria, de echtgenote van Karel I, die zich bij de executie van de graaf van Stafford afvroeg wie die 'roundheaded man' was, hierbij doelend op John Pym.

De benaming bleef in gebruik voor mensen met republikeinse neigingen tot aan de Glorious Revolution van 1688.